Jurjen ten Brinke maakt tv-programma over onderdrukte minderheden
13 januari 2023Volgende week start Vervolgd, een nieuw programma van de Evangelische Omroep. In vijf afleveringen reist presentator Jurjen ten Brinke de wereld over naar plekken waar mensen vervolgd worden omwille van hun geloof. Er komen afleveringen over Irak, Colombia, Maleisië en Bangladesh. Drie van de vijf afleveringen zijn gemaakt in samenwerking met Open Doors en richten zich specifiek op christenvervolging.
Vervolgd
Bij christenvervolging denk je misschien gelijk aan een land als Noord-Korea, waar de vervolging heel extreem is. In de praktijk is filmen in zo'n land erg lastig, legt Jurjen uit. "We zijn een televisieploeg. We filmen niet in het verborgene met smartphones. Dus dan zouden de mensen die we willen filmen in gevaar komen. Ze kunnen mij het land uitgooien of een paar dagen vastzetten, daar zou ik niet benauwd van worden. Maar je weet dat als je naar een land als Noord-Korea of Iran gaat, je vanaf het moment dat je binnenkomt gevolgd wordt. En dus niet anoniem in de huizen kunt komen waar je wilt zijn. En dát wil je niet op je geweten hebben." Dus is er voor het maken van Vervolgd gekozen voor andere landen: Irak, Colombia, Maleisië en Bangladesh.
Colombiaanse priester
In Colombia is ruim 90% van de bevolking christen. Maar valt ook snel en veel geld te verdienen met drugs. Er zijn er kerkelijke leiders die jongeren waarschuwen om niet de drugswereld in te gaan. Als reactie daarop worden elk jaar ook dominees en pastors doodgeschoten, omdat ze jongeren weghouden van de criminele activiteiten. In het gesprek met Annemarie vertelt Jurjen over de indrukwekkende ontmoetingen die hij voor het programma had, zoals met een priester in Colombia die hen leidde langs drugskartels en milities. "Deze priester werkte er al 43 jaar en voelt zich verantwoordelijk voor álle mensen. Hij zei: rebellenleiders hebben ook een geloof hè? Zij krijgen ook kinderen, en willen soms dat die gedoopt worden. Hij voelt zich verantwoordelijk voor álle mensen, dus ook voor de slechte, zoals hij dat zelf zegt."
Neutraal
En dus zorgt die priester bijvoorbeeld ook voor medicatie, legt Jurjen uit. "Want die mensen wonen in kampementen in het bos. Hij zorgde er zelfs voor dat als er ruzie geweest was tussen twee milities, dat hij als neutraal persoon daarna de lijken uit het bos haalde. Hij heeft ons meegenomen en gepraat met die drugsleiders. Ik hoorde achteraf dat hij foto's van ons heeft gestuurd naar de leiders en heeft gezegd: 'van deze mensen blijf je af.' Zo regelde hij ook dat we soms een kwartiertje met een drone konden filmen en dat de drone dan niet uit de lucht geschoten zou worden. Als eerste westerse journalisten kwamen we daar, best gevaarlijk achteraf. Onder de zegen van God en de bescherming van die katholieke priester met z'n witte vlag en grote gewaad."
Stoer reisprogramma
"Het programma Vervolgd adresseert pijnpunten en een thematiek die heel groot en ingewikkeld is. Maar het is ook een fantastisch mooi en stoer reisprogramma." Want dat willen de makers juist, benadrukt Jurjen. "Als ik filmpjes moet maken voor een getuigenis op een Open Doors-dag, dan had ik iets anders gemaakt. De gemiddelde niet-gelovige kijker op NPO2 haakt daar op af. We hopen dat we die wel bereiken met dit programma."
Op woensdag 18 januari komt tegelijk met de eerste aflevering van het programma ook de ranglijst christenvervolging van Open Doors uit. Het hele gesprek met Jurjen ten Brinke waarin hij nog veel meer indrukwekkende verhalen deelt achter het maken van 'Vervolgd' luister je hieronder terug.
Beeld: EO