Echt jezelf zijn: "Onder schaamte zit vaak angst"
20 januari 2021Zet je maskers af en leer te houden van de vrouw (en man) die daaronder zit, dat is de oproep in het nieuwe Powerbook van Power to the Mama’s. Danielle Koudijs is oprichter van dit platform en vertelde in Bij Jorieke over echtheid en wat het haar zelf bracht toen ze maskers in haar leven afzette.
Ieder mens gebruikt maskers en dat is niet altijd verkeerd, legt Danielle uit: “We hebben het over het masker dat je opzet als iemand bijvoorbeeld aan je vraagt hoe het met je gaat en wanneer je ‘goed’ zegt als het eigenlijk helemaal niet goed met je gaat. Als je je elke keer anders voordoet dan wie je echt bent of hoe het echt met je gaat, dan gaat het masker je belemmeren. Als een masker je naar beneden trekt, is het tijd er iets aan te doen. Een masker kan zeker wel nut hebben, het helpt je om je pijn af te schermen. Het is dus ook verstandig om goed te kijken bij wie je wel je masker laat zakken en bij wie niet. Als ik bij mijn kinderen een lastige situatie meemaak waar ik getriggerd raak in mijn eigen pijn, moet ik dat niet bij mijn kinderen eruit gooien, maar is het wel goed ermee aan de slag te gaan.”
Je kunt herkennen dat je met ongezonde maskers rondloopt als je op moeilijke momenten je terugtrekt of voelt hoe je een muur om je heen bouwt. Als je nog strenger wordt voor jezelf dan je al bent, dan zijn dat signalen om alert op te zijn. Danielle: “Een masker helpt je om schaamte te verbergen. Om iemand niet te dichtbij je te laten komen, want dat doet pijn. En pijn ontwijken we het liefste. Onder de schaamte zit vaak angst, stel dat iemand dit wel van me weet, dat vind die persoon me vast niet meer leuk of mag ik hier niet meer komen. Een masker opzetten is vaak een reactie die je zelf niet helpt, maar ook je omgeving niet. Je komt dan vrij snel in een vicieuze cirkel terecht, en dat schiet niet op. Terwijl, als je gaat leren om die pijn te mogen voelen en de schaamte toe te staan, geef je ruimte aan je gevoel en wordt het minder beladen.”
Zelf moest Danielle toegeven dat ze het werk aan het platform Power to the mama’s niet alleen aankon. “Het kost heel veel tijd en is veel werk. Om daar anderen bij te vragen en hun verantwoordelijkheid te geven, heeft me veel moeite gekost,” legt Danielle uit. “Het was een hele stap om Nadine erbij te vragen. Ik moest mijn masker van ‘ik wil het zelf allemaal kunnen’ daarvoor afzetten. In mijn jeugd heb ik vaak gedacht dat ik alles zelf moest kunnen. Dat komt nog steeds af en toe terug. Ik hield de schijn op dat ik alles zelf kon, en zo kwam ik weer bijna in een burn-out terecht.”
Luister hier het hele gesprek met Danielle Koudijs terug:
Afbeelding: Unsplash.com