Kun je als christen aan yoga doen? Dit zegt de Bijbel!
21 januari 2025Yoga: een beetje rekken en strekken, wat ademhalingsoefeningen… of schuilt er meer achter? En wat moet je ermee als christen? Daarover zijn de meningen verdeeld! De een vindt het totaal onschuldig, de ander verwijst je direct naar het bevrijdingspastoraat als je ook maar één yoga-oefening hebt gedaan. Maar wat zegt de Bijbel? In Pastoradio zoeken we het uit!
Pastorale vragen
Elke dinsdag hoor je in De Dag Van Vandaag de rubriek Pastoradio! Dit is dé plek waar je anoniem terechtkunt met ingewikkelde of moeilijke pastorale vragen. Een van die vragen ging het over yoga: is het voor christenen een gevaar, of kun je zonder zorgen meedoen? PKN-predikant Mark de Jager geeft antwoord!
Een luisteraar stelde de vraag: "Mijn vriendinnen nodigden me uit om mee te gaan naar yoga. Maar ik krijg er een niet-pluis gevoel bij. Is dat terecht? Hoewel mijn vriendinnen ook christen zijn, zien zij er geen kwaad in. Ik kwam ook christelijke yoga tegen. Is dat wel goed?"
Yoga: een breed begrip
Volgens Mark is meditatie waarbij het lichaam een rol speelt, niet per se verkeerd: "In de christelijke traditie heeft dit ook een plek, denk maar aan knielen bij het bidden of aan lectio divina."
Daarnaast wordt de term 'yoga' voor heel verschillende dingen gebruikt. "Dat maakt het knap ingewikkeld," zegt Mark. Om een helder antwoord te geven, kijkt hij naar wat Paulus hierover zegt in de Bijbel.
Wat zegt de Bijbel?
Mark verwijst naar 1 Korinthe 10, waar Paulus ingaat op de vraag of christenen vlees mogen eten dat aan afgoden is geofferd. "In Korinthe werd dat vlees op de markt verkocht, en je kon niet precies zien waar het vandaan kwam. Paulus zegt: je hoeft niet bang te zijn voor een stukje vlees, want de hele aarde is van de Heer en afgoden bestaan niet. Maar als het aanstoot geeft aan anderen of als je er zelf door gaat twijfelen, laat het dan staan."
Diezelfde lijn trekt Mark door naar yoga. "Je lichaam is van God, Hij heeft je gemaakt. Ontspannen, bewegen en aanbidden mag. En die afgoden? Dat zijn geen echte goden. Maar als je voelt dat het iets met je doet, als je twijfelt of als het medechristenen stoort, dan is het misschien beter om het te laten."
Bij twijfel, niet doen
Mark adviseert om het 'niet-pluis gevoel' serieus te nemen: "Bij twijfel, niet doen. Yoga die expliciet een verbinding legt met oosterse religie, chakra’s of afgoden? Blijf daar sowieso maar vanaf." Toch moet iedereen hierin een persoonlijke afweging maken. "Uiteindelijk moet je zelf, in overleg met God en met je geweten, bepalen waar voor jou de grens ligt."
Als alternatief noemt Mark vormen van christelijke meditatie, zoals stiltegebed of lectio divina. "Waarom ingewikkeld doen met christelijke yoga als er ook alternatieven zijn die dichter bij de Bijbel liggen?" Mark ziet hierin zelfs een mooie uitdaging: "Hoe mooi zou het zijn als we tegenover al die yoga studio's en mindfulness sessies in Nederland een echt alternatief laten zien? Laten zien dat je bij de God van de Bijbel echte, ware rust kan vinden."
Loop jij al een tijd rond met een vraag over geloof, kerk of christelijk leven en weet je niet waar je ermee terechtkunt? Stuur hier je vraag anoniem in en misschien hoor je binnenkort het antwoord op de radio! Goed om te weten: Pastoradio weerspiegelt niet het standpunt van Groot Nieuws Radio en vervangt geen pastorale hulp uit je eigen gemeente.