Katholieken blijken veel progressiever dan de leiding van hun kerk. Hoe kan dat?
1 februari 2022De katholieke kerk kennen we als een kerk met traditionele opvattingen. Uit onderzoek van dagblad Trouw blijkt dat de leden vaak een stuk progressiever denken dan de leiding van hun kerk. Hoe kan dat?
De uitkomsten verbazen Thomas Quartier, Theoloog des Vaderlands en zelf katholiek, niet. "De katholieke kerk is een universeel, wereldomvattend instituut dat een enorme lange geschiedenis kent", vertelt hij in De Dag Van Vandaag. "Er hebben altijd al mensen van verschillende pluimage in gezeten, in zekere zin is dat nooit veranderd."
Nu is het zo dat het progressieve gedachtegoed van de jaren ’60 doorwerkte in de kerk. "Veel mensen hebben de katholieke kerk in hun DNA meegekregen en zij bleven in de kerk. Je zag daar wel reacties op komen uit de leiding van de kerk."
Zo werden de teugels aangetrokken. "Ze wilden het strak houden, om de orde te bewaren. Daardoor is te verklaren dat we nu enerzijds zien dat er met name de laatste decennia vrij traditionele standpunten aan de top van het katholiek spectrum te vinden zijn, en dat je tegelijkertijd een grotere veelkleurigheid tegenkomt."
Anders denken
Waarom blijven katholieken toch trouw aan hun kerk, ook al denken ze soms totaal anders over moeilijke onderwerpen? Het is iets dat Quartier zelf ook herkent. "Ik heb ook dingen waar ik mijn eigen opvattingen over heb. Ik heb al eens gezegd: je moet erg katholiek zijn om katholiek te kunnen blijven."
Het past bij katholieken om er vrede mee te hebben dat er soms verschillen kunnen zijn. "Het wordt pas lastig als je daardoor echte conflicten krijgt. Dat is natuurlijk niet goed."
Hij spreekt over een mentaliteitsverschil. "De katholieke kerk is veel meer op de praktijk gericht en veronderstelt niet altijd per se dat je de ene waarheid in alles precies zou moeten kunnen ondertekenen. Omdat het ook om de rituelen gaat."
Beluister het hele gesprek:
Beeld: Sander de Wilde