Jorieke en Thijs door de modder in de strijd tegen moderne slavernij
20 juni 2019Bij Jorieke staat deze week in het teken van de strijd tegen moderne slavernij. In het bijzonder verhalen ze over het misbruik van Filipijnse kinderen voor cyberseks. Dat is dagelijks te horen in reportages. Zaterdag doen de twee mee aan een mudraise om geld in te zamelen.
Jorieke en Thijs hebben tijdens hun reis afschuwelijke verhalen gehoord en hoe lastig het is om de daders te berechten. Tegelijk benadrukken ze dat er hoop is, omdat er kinderen bevrijd worden en een lang nazorgtraject wordt aangeboden. Ook veranderen rechtssystemen.
Cassie
De mudraise wordt georganiseerd door International Justice Mission, die zich wereldwijd inzet tegen moderne slavernij. In de mudraise wordt er voor verschillende vormen van slavernij gerend. Elke vorm krijgt het gezicht van een bevrijde cliënt van IJM.
Zo rennen Thijs en Jorieke voor de Filipijnse Cassie. Haar droom veranderde in een nachtmerrie toen ze werd gevangen genomen en misbruikt achter de webcam. Haar verhaal is hier te lezen en te horen. Via deze link kan je Thijs en Jorieke sponsoren.
Uitbannen
Wereldwijd treft moderne slavernij 40 miljoen mensen. “Until all are free” is het motto van IJM en dat willen ze in één generatie bereiken.
“We geloven dat het kan”, vertelt Henk Jan Kamsteeg (manager storytelling) maandag in de uitzending. “We zien namelijk al dat het gebeurt door onze aanpak. Niet alleen door mensen te bevrijden, maar ook door met overheden samen te werken. We zien steden veranderen en hopen dit op te schalen om daadwerkelijk een eind aan de slavernij te kunnen maken.”
De wetten zijn er al, zegt hij. “Het enige wat er moet gebeuren is dat overheden wetten daadwerkelijk gaan handhaven. Dat betekent dat ze het probleem serieus moeten nemen en getraind moeten worden om het op een goede manier te doen.”
Thijs en Jorieke met Henk Jan Kamsteeg in de studio.
Steengroef
Het misbruik van Filipijnse kinderen voor slachtoffers is één van de vormen tegen moderne slavernij. “Tot in je tenen voel je dat dat door en door kwaad is, vertelt Kamsteeg. “Maar als ik het heb over gedwongen arbeid, zoals gezinnen die vastzitten in een steengroef, dan krijg je nog weleens de reactie: vroeger moesten we ook hard werken. Het is mijn rol om het gezicht achter die slaven te laten zien.”
Als voorbeeld noemt hij een man die niet met zijn zieke kind naar het ziekenhuis mocht en uiteindelijk niet eens naar de begrafenis. “Toen ik hem sprak, stonden de tranen in zijn ogen. Dan zie je het echte verhaal achter slavernij anno 2019.”
Moderne slavernij
Hij vertelt wat moderne slavernij nu precies is: “Je zit vast in slavernij als je niet de vrijheid hebt om weg te gaan. Je krijgt niet betaald wat je zou moeten krijgen. Het wil niet gelijk zeggen dat er grote muren om de plek staan, maar mensen worden dusdanig misleid en bedreigd dat ze niet de vrijheid voelen om weg te gaan.”
Beluister het gesprek met Henk Jan Kamsteeg terug:
Beeld: Groot Nieuws Radio