Janneke Nijboer pleit voor meer inclusieve taal in de kerk
17 januari 2022Janneke Nijboer is predikant, pionier, feminist, spreker en schrijver. Sinds kort werkt ze als predikant bij PKN gemeente ‘Het Trefpunt’ in Bennebroek. In de rubriek Kerkshoppen in Laurens' Lunchroom vertelt ze hoe zij probeert open en gastvrij te zijn, en welke rol inclusieve taal daarbij speelt.
"Het helpt mij om te kijken naar waar zijn mensen in de marge die in verdrukking komen. Er is een beweging op gang onder mensen van kleur. Wij als kerk moeten daar een boodschap aan hebben. Hoe open zijn we? Hebben we wel door wat onze geschiedenis is? Durven we daar de consequenties van te dragen? Daar hebben we nog echt wat van te leren. Er zijn ook mensen die liever geen hij of zij genoemd willen worden, maar die of hen. Als je als kerk zegt dat je gastvrij en open bent, moet je ook nadenken over welke taal je gebruikt. Ik vind het belangrijk om hier mijn nek voor uit te steken. Dat betekent niet dat ik er goed in ben, ik ben ook aan het leren en zoeken. Maar we moeten onze ogen er niet voor sluiten."
Inclusief taalgebruik
Daarom wil Janneke graag een lans breken voor het gebruik van inclusieve taal in de kerk. "Als er over God gesproken wordt, dan worden vaak de volgende aanspreekvormen gebruikt: Heer, Hij, Vader, Schepper. Voor veel mensen klinkt dit vertrouwd en eerbiedig. Toch breek ik een lans om met veel meer woorden over God te spreken. In de tien geboden worden wij opgeroepen geen gesneden beelden te maken van de God. De Gods naam is immers zo heilig en God is zo anders dan anders, dat er geen woord is dat helemaal past. Ik ben die ik ben, zegt Hij zelf."
Taal is beperkt
"Wanneer wij God steeds op dezelfde manier aanspreken, dan ontstaat er een soort gesneden beeld. Onze taal is altijd beperkt, maar dat betekent niet dat wij alleen maar in beperkte taal over God hoeven te spreken. Er komt meer ruimte in het denken over wie God is, als wij woorden gebruiken die wijzen op de eigenschappen van God. Bijvoorbeeld als de Liefdevolle, Betrouwbare, Rechtvaardige en Nabije. Ik breek een lans voor inclusieve en creatieve taal, omdat daardoor zoveel meer ontdekt kan worden wie God voor mensen zijn kan."