Hoogsensitief: hoe je als ouder en kind kunt gaan schitteren
11 december 2023Het is december. Voor veel mensen de meest gezellige tijd van het jaar, maar misschien ben jij wel blij als het straks weer voorbij is? Als de glitters van kerst jou, je kind, of jullie allebei iets te veel worden, dan kun je veel aan de tips van Marieke Middel hebben. In Schitterend Sensitief schrijft ze een handreiking hoe om te gaan met hoogsensitieve kinderen.
Wat is hoogsensitiviteit?
Hoogsensitiviteit heeft te maken met drie dingen. Je neemt prikkels intenser waar, die prikkels worden intenser verwerkt en de uitwerking is ook intenser. Bij prikkels moet je denken aan fysieke prikkels zoals licht, geluid, labeltjes in kleding. Maar ook sociale prikkels zoals nieuwe situaties, spannende gebeurtenissen en feestjes. Bij hoogsensitieve mensen komen die prikkels intenser binnen en is ook het effect ervan een stukje intenser.
Dat kan zich uiten in dat ze emotioneel worden, dat ze een woedeaanval hebben, of even dwars gaan liggen. Ze kunnen gaan piekeren heel veel nadenken, hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel, leggen de lat voor heel hoog, aldus Marieke in Brandstof. Het kan een wollig onderwerp zijn, zeker als je jezelf er niet in herkent, maar volgens Marieke is het goed om er nuchter mee om te gaan en met praktische oplossingen.
Ongrijpbaar
Hoogsensitiviteit is ook ongrijpbaar omdat het plaatsvindt in je gevoelswereld en niet altijd van de buitenkant zichtbaar is. Marieke merkt dat er veel vragen zijn over dit onderwerp. Ze hoopt te bereiken dat ouders en hun kinderen meer gaan schitteren door inzicht te krijgen in hoe dit werkt. Dat ze met de juiste handreiking steeds stapjes verder komen, met vallen en opstaan, tot eer van God.
Overprikkeling kan leiden tot probleemgedrag. Hoogsensitieve kinderen zijn extra gevoelig voor hun omgeving en reageren er sterk op. Dus vraagt de opvoeding van hoogsensitieve kinderen om veel energie, doorzettingsvermogen en creativiteit van ouders. Het is daarom belangrijk om ook goed voor jezelf als ouder te zorgen. Marieke geeft er tips voor in deze uitzending.
Verschillende karakters
1 op de 5 mensen is hoogsensitief. Maar binnen die groep zijn er heel wat verschillen qua karakter. Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap en dus iets wat je bent, niet wat je hebt. Anders dan bij autisme of ADHD is het dus geen diagnose. Daarom zijn er ook grote verschillen binnen mensen met hoogsensitiviteit. Zo kun je introvert, extravert of temperamentvol zijn. En is er ook nog de categorie High Senstation Seekers. Kinderen die op zoek zijn naar spanning, maar dus ook extra gevoelig zijn voor prikkels.
Maand vol glitters en drukte
Eunice vroeg Marieke ook om specifieke tips voor de drukke decembermaand. Marieke adviseert: maak er een plan voor met voldoende rustmomenten tussendoor om te ontprikkelen. Door bijvoorbeeld een wandeling te maken tussen familiebezoekjes door. Of als er ander eten dan anders is, geef je kind vast wat soepstengels in de auto.
Of je nu kinderen hebt of niet, de tips zullen waardevol zijn voor iedereen die hoogsensitiviteit bij zichzelf herkent, of in je omgeving. Marieke is zelf moeder van drie kinderen en orthopedagoog. Ze heeft geleerd dat hoogsensitiviteit zowel kracht als kwetsbaarheid is. Ze voelt mensen om zich heen goed aan, kan intens met hen meeleven en is gevoelig voor de fluistering van de Heilige Geest. Maar ze raakt ook snel overprikkeld en is dan vatbaar voor hoofdpijn of somberheid. Zeker in drukke tijden.
Luister het hele gesprek hieronder terug!