Hoe ga je als christen om met roddelen?
6 januari 2025Op school, op je werk of bij vrienden: overal wordt wel eens over anderen gepraat. Soms onschuldig, maar soms ook pijnlijk en schadelijk. Wat als jij er niet aan wilt meedoen, maar bang bent om buiten de groep te vallen? Hoe blijf je trouw aan je geloof zonder de sfeer te verpesten? En wat zegt de Bijbel eigenlijk over roddelen?
Elke dinsdag beantwoorden we pastorale vragen van luisteraars in De Dag Van Vandaag. Dit keer kwam er een vraag binnen van iemand die zich stoort aan het vele geroddel en zich afvraagt: hoe kan ik hiermee omgaan? Dominee Mark de Jager geeft antwoord!
Waarom is roddelen zo schadelijk?
Volgens Mark is roddelen niet alleen een sociaal probleem, maar ook een geestelijk vraagstuk. "De Bijbel waarschuwt op meerdere plekken tegen roddel," legt hij uit. "Niet omdat God ons geen plezier gunt, maar omdat woorden kracht hebben. Ze kunnen opbouwen, maar ook kapotmaken."
Hij geeft drie redenen waarom roddelen een probleem is:
-
Mensen zijn geschapen naar Gods beeld
"Als je over iemand praat, praat je over iemand die door God is gemaakt. Door negatief over een ander te spreken, doe je niet alleen die persoon, maar ook God pijn." -
De waarheid is heilig
"Het negende gebod zegt: ‘Gij zult geen vals getuigenis spreken.’ Jezus noemt zichzelf de waarheid. Als je iets vertelt wat niet volledig waar is, schaadt dat niet alleen anderen, maar ook Gods goedheid." -
Woorden hebben kracht
"God sprak: ‘Er zij licht’, en er was licht. Woorden scheppen werkelijkheid. Als jij negatief spreekt over iemand, ga je die persoon ook zo zien. En hoe meer negatieve woorden er klinken, hoe meer ze de sfeer en relaties beïnvloeden."
Wat kun je doen?
Maar hoe voorkom je dat je meedoet aan roddel, zonder dat je de sfeer nog verder verslechtert? Mark geeft een aantal praktische tips:
-
Spreek het goede
"De Bijbel zegt: ‘Goede woorden zijn als gloeiende kooltjes op het hoofd van je vijand.’ Ze voelen misschien ongemakkelijk, maar zetten mensen aan het denken." -
Gebruik de drie filters van Socrates
Als je een verhaal hoort en twijfelt of je het moet doorvertellen, stel jezelf dan drie vragen:-
Is het waar? Weet je 100% zeker dat het klopt? Zou je dit verhaal ook aan Jezus durven vertellen?
-
Is het goed? Bouwt het de ander op, of breekt het af?
-
Is het nodig? Draagt het echt iets bij? Pas als een verhaal door alle drie de filters komt, is het de moeite waard om te delen.
-
-
Bid om wijsheid
Mark verwijst naar Psalm 141:3: ‘Heer, zet een wacht voor mijn mond, behoed de deur van mijn lippen.’ "Zelfs koning David vond het moeilijk om de juiste woorden te kiezen. Dit is een krachtig gebed als je worstelt met wat je wel of niet moet zeggen."
Een positieve invloed
Roddelen kan de sfeer negatief beïnvloeden, maar dat betekent ook dat het omgekeerde waar is: positieve woorden kunnen de sfeer verbeteren! "Als roddel de sfeer verpest, dan kunnen opbouwende woorden diezelfde sfeer herstellen", legt Mark uit. "Bemoedig in plaats van te bekritiseren. Spreek hoop in plaats van twijfel. Zo kun je, zonder het heilige boontje te zijn, een verschil maken."
Loop jij al een tijd rond met een vraag over geloof, kerk of christelijk leven en weet je niet waar je ermee terechtkunt? Stuur hier je vraag anoniem in en misschien hoor je binnenkort het antwoord op de radio! Goed om te weten: Pastoradio weerspiegelt niet het standpunt van Groot Nieuws Radio en vervangt geen pastorale hulp uit je eigen gemeente.