Esther Kaper raakte overspannen: "Ik heb geleerd om te kunnen zeggen 'het is goed zo''
9 december 2020Van kinds af aan schreef ze verhaaltjes, ze studeerde Journalistiek in Utrecht, schreef boeken en werkte voor verschillende programma's van EO en KRO-NCRV. Nu is Esther Kaper eindredacteur bij de video-afdeling van het RD én politiek actief voor de Christen Unie. Maar zo'n actief leven heeft ook een keerzijde: vorig jaar kwam Esther een aantal maanden overspannen thuis te zitten. In die periode leerde ze een aantal belangrijke lessen die ze deelde in Brandstof.
Voor Esther lag de oorzaak van haar overspannenheid in een aantal patronen in haar leven die niet klopten. "Ik zocht mijn eigenwaarde heel erg in erkenning, in gezien worden. Dat is iets heel menselijks, maar bij mij sloeg dat te ver door. Ik kon geen nee zeggen, wilde mensen niet teleurstellen. Ook was ik doorlopend bezig om te laten zien: 'ik doe er toe!'. Elk mens zoekt in z'n leven betekenis. Dat is iets moois dat God in ons gelegd heeft, maar het moet niet je identiteit worden. Want als je dan even niets kunt, stel je niks voor. Ik was hard aan het werk om van betekenis te kunnen zijn, constant situaties proberen te redden als een soort messias.' Haar perfectionisme maakte bovendien dat ze ook niet kon genieten van de dingen die ze maakte of waar ze aan meewerkte.
Veel christenen doen dingen uit plichtsbesef, vertelt Esther. "Ik was een beetje mijn eigen slavendrijver. Ik moest zoveel doen van mezelf. Maar ik kan niet én voor de buurvrouw zorgen, én altijd betrokken zijn bij mijn schoonouders, én voor elke zielige collega bloemen regelen, én in de kerk actief zijn. Ik kan niet alles en ik ben ook beperkt als mens. Dat vond ik heel moeilijk om te accepteren, want ik had het idee: als christen moet je er altijd zijn voor iedereen. "
Hoe Esther deze patronen doorbrak en voorkomt dat ze hier weer in terugvalt vertelt ze in het gesprek in Brandstof dat je hieronder kunt terugluisteren.
Beeld: Facebook Esther Kaper