De kracht van het leven ontdekken door doelen te stellen
22 oktober 2019Waar wil je in het leven tijd aan besteden? En hoe verwerf je ruimte voor persoonlijke doelen? In Bij Jorieke vertelt contextueel therapeut Hans Groeneboer hoe je aan de slag kan gaan met je levensdoelen. "Je gaat bewuster leven en je komt meer in de kracht van je leven. Je gaat de kracht van het leven ontdekken."
Navigatiesysteem
"Effectief leven is vooral de vraag: waarom loop ik op deze wereld rond? Wat is mijn doel en hoe kan ik van betekenis zijn? Wat kan mijn invloed zijn?" Hans Groeneboer vergelijkt het maken van plannen met een navigatiesysteem. "Waar ben ik mee bezig, wat wil ik bereiken en welke kant ga ik op? Het navigatiesysteem moet in je leven af en toe bijgestuurd worden."
"Als ik tegen mijn navigatiesysteem niet zeg waar ik heen wil, dan kan het systeem me nooit leiden. Je moet een doel stellen in je leven: wat je wil bereiken en waar je naartoe wil. Dat hoeven geen grote en hoge doelen te zijn, dat je een bedrijf wil beginnen of carrière wil maken, maar veel meer: hoe kan ik invloed uitoefenen? En wat wil je dat mensen straks over je zeggen als je honderd bent? Dat je heel rijk bent geworden of dat ze benoemen wat voor mens je voor anderen was. Hoe je verbonden was aan je omgeving, aan je familie en vrienden."
Maakbaar
"Het leven is niet altijd maakbaar, dat is ook zeker niet het beeld dat ik op wil roepen. Er zijn altijd uitdagingen in het leven en soms moet je even andere wegen bewandelen om te bereiken wat je wilt. Maar als je geen doelen stelt, dan bereik je nooit wat je wilt in het leven. Als je bewust bent waar je naartoe wilt, dan kan je strategieën ontwikkelen om daar te komen. Als je niet nadenkt waar je heen wil, dan zal je ook niet in beweging komen", vertelt Hans Groeneboer bij Groot Nieuws Radio.
Verbinding
Hans Groeneboer kan zich goed voorstellen dat mensen denken: ik kan niet veranderen, ik heb de mogelijkheden niet. "Ik zou iedereen willen stimuleren: wil je werken aan de kwaliteit van leven, zoek dan de juiste hulpbronnen. Dat hoeven niet altijd professionals te zijn, dat kunnen ook vrienden of familieleden zijn die je helpen om uit de onmacht te komen. Die onmacht kan je namelijk lam leggen. Mensen zijn gemaakt om in relatie met elkaar te leven. We hebben elkaar dan ook nodig, dat geeft zuurstof en voeding in het leven."
Het hele gesprek met Hans Groeneboer kun je hier terugluisteren.
Beeld: Unsplash