Bram Beute: We zijn gemaakt om in verbinding met elkaar te leven
7 oktober 2019We zijn als mensen gemaakt voor verbinding. In eerdere uitzendingen van Bij Jorieke hoorden we al dat veiligheid en vertrouwen daar belangrijke fundamenten voor zijn. Maandag sprak Jorieke met coach Bram Beute over de verbinding. "Als ik in verbinding sta, ga ik er echt van glimmen."
Dat heeft voor hem veel te maken met interactie. "Dan krijg je een spiegel voorgehouden, is het plezier groter of als je er doorheen zit, krijg je steun. In verbinding zijn brengt zo ontzettend veel. Ik blijf me daar altijd wel naar uitstrekken", vertelt Bram Beute maandag bij Groot Nieuws Radio.
Tot je recht komen
"We zijn gemaakt om in verbinding te leven. God duidt dat aan als de route om helemaal te worden wie je bent. Jezus zegt dat Hij is gekomen om je vrij te maken. Verbinden is de route om helemaal vrij te worden. We komen volledig tot ons recht als we in verbinding leven met onze Maker en de mensen om ons heen. In de wetenschap is ontdekt dat we spiegelneuronen hebben. Als we iemand geeuwen, dan heb je zelf ook de neiging om te geeuwen. Die interactie tussen jouw neuronen en die van een ander zijn op elkaar afgestemd. Als ik een gesloten houding aanneem, zal jij dat zien en zoeken naar een manier om me weer meer open te krijgen."
Tevoorschijn
"Een andere belangrijke vraag is: ben jij er echt? Neem je een positie in waar een ander zich mee kan verbinden? Dat betekent dat je je mening geeft en anders durft te zijn, zodat je vanuit jouw authenticiteit je standpunt geeft. Dat is nodig, omdat je de ander iets geeft om mee te verbinden. Als je jezelf wegcijfert, ben je een soort van nul. Dan kan je je niet verbinden. Met een nul kan je niet vermenigvuldigen. Als 1 plus 1 = 3 wordt, wat we geloven bij verbinding, dan gaat het mank als jij een nul bent. Durf te gaan staan waar je voor staat en laat zien wie jij bent in de relatie. Dan nodig je de ander uit om ook te voorschijn te komen, dan kan je samen een route vinden om van te genieten."
Wegcijferen
"Als je altijd meebeweegt, dan daag ik je uit om de ik-positie in te nemen. Maar als je aan de andere kant zit, zoals ik, dan daag ik je uit om juist meer te leren om vanuit die ander te denken. Jezelf even wegcijferen en afvragen: wat vind de ander belangrijk? Verbinding gaat erom dat de verschillen mogen blijven bestaan."
Het hele gesprek met Bram Beute kun je hier terugluisteren.
Beeld: Unsplash