Arie de Rover over de afgod charisma: 'Het evangelie is niet charismatisch'
24 november 2020In een langlopende serie met spreker en coach Arie de Rover bespreekt Jorieke steeds hoe we meer kunnen leven uit Gods genade en ons leren losmaken van 'afgodjes.' Eerder bespraken ze al de afgod van relaties, religie en onrecht. Dinsdag was de afgod van charisma aan de beurt in Bij Jorieke. Zoals altijd benadrukt Arie dat charisma in de kern iets goeds is, totdat we anderen of onszelf goddelijke eigenschappen toe gaan dichten. "Ik heb zorgen over kerken die zich richten op aantrekkelijk willen zijn."
"Charisma kan staan voor de gaven van de Geest (charismata), maar in het gewone taalgebruik hebben we het vooral over de uitstraling van mensen die invloed heeft op andere mensen. Het is een eigenschap die speelt tussen mensen, iets mystieks waardoor mensen heel veel volgelingen kunnen krijgen. In de basis is het iets goeds, want met deze eigenschap kun je een grote positieve invloed hebben op anderen. Maar er zitten ook valkuilen achter, bij zowel degene die charismatisch is, als bij de volgelingen: Je kunt er afhankelijk van worden.
"Charisma speelt in op je behoefte naar betekenis en zekerheid. Mensen willen graag ergens op kunnen leunen, en daar spelen charismatische leiders op in. Een charismatische uitstraling werkt op het emotionele vlak en wekt vertrouwen. Charismatische mensen trekken vooral mensen aan die zelf onzeker zijn. Deze volgelingen worden afhankelijk van hun leider. Op deze manier kan een charismatische leider een hele tastbare afgod worden. Zo zie je in de geschiedenis dat charismatische leiders grote groepen in beweging krijgen, en dat zie je ook bij sektes en goeroes. Ze zijn in staat om jouw grenzen steeds verder te verleggen."
"Tegenwoordig zie je dat veel megakerken opgericht worden op basis van aantrekkelijkheid. Ik heb daar zorgen over, omdat het in kerken over het evangelie moet gaan. Het evangelie is het tegenovergestelde van aantrekkelijk voor je ego. Kijk naar Jezus: Hij was buitengewoon aantrekkelijk toen hij onderwijs gaf op een andere manier dan de Schriftgeleerden, maar ook in zijn wonderen en tekenen. Hij moest wel de profeet zijn die het Oude Testament aankondigde! Zodra Jezus zoiets hoorde, trok hij zich terug. Alleen op de berg."
Luister hier het hele gesprek met Arie de Rover terug:
Afbeelding: Unsplash.com