Annerieke werkte twee jaar met vluchtelingen op Lesbos: "Ik kan niet meer doen alsof het niet bestaat"
20 juni 2024Deze week was het groot in het nieuws: vluchtelingen werden geboeid in zee teruggegooid. “Ik kan niet meer doen alsof het niet bestaat. Dit gebeurt ook in mijn wereld.” Dat zegt Annerieke van Vianen. Zij werkte twee jaar onder vluchtelingen op Lesbos en schreef samen met Marianne van Elst-Sijtsma een boek over de ervaringen. Vandaag, op Wereldvluchtelingendag, vertelt Annerieke er meer over in De Nieuwe Morgen.
Gezichten achter de cijfers
In de twee jaar op Lesbos ontmoette Annerieke honderden vluchtelingen. "Het zijn er duizenden," zegt ze, "maar ik heb er persoonlijk honderden ontmoet." Veel van deze verhalen hebben ze opgeschreven in het boek Tot aan de overkant, dat begin volgende maand verschijnt.
"Met ons boek willen we de gezichten achter de cijfers laten zien," zegt Annerieke. "We willen laten zien wie deze mensen zijn, waarom ze vluchten en welk onrecht ze meemaken. We hopen zo meer bewustwording te creëren."
Het verhaal van Seynab
Een van die verhalen is dat van Seynab: "We ontmoetten haar aan het begin van 2022, toen ik net op Lesbos aankwam. Seynab is 43 jaar oud en vluchtte uit Somalië met één van haar zonen. Ze liet meerdere kinderen achter. Op jonge leeftijd werd ze wees en onderworpen aan vrouwenbesnijdenis. Uiteindelijk moest ze vluchten vanwege de onveiligheid."
Van drie maanden naar twee jaar
Annerieke ging naar Lesbos met het plan om drie maanden te blijven. "Ik had mijn werk opgezegd, dus er was wat speling," vertelt ze. "Maar na drie maanden besefte ik dat ik nog niet klaar was. Ik wilde meer betekenen."
De mensen die ze ontmoette en de situatie ter plaatse maakten dat ze niet kon vertrekken. "De krant kwam voor mijn ogen tot leven," zegt Annerieke.
Terug in Nederland
Na twee jaar op Lesbos is Annerieke sinds februari terug in Nederland. "Het was een enorme cultuurshock," zegt ze. "Aan sommige dingen wen je snel, maar mijn visie is wel veranderd. Ik maak me minder druk om kleine dingen. Als mijn koelkast kapot is, denk ik: ik heb tenminste een koelkast."
Door schrijnende verhalen uit het nieuws, wordt Annerieke nog geregeld geconfronteerd met de realiteit: "Als je dan de beelden ziet, besef je wat zich daar allemaal afspeelt. Maar we gaan ook snel weer over tot de orde van de dag. Ons boek wil die verhalen een gezicht geven."
Het boek Tot aan de Overkant, dat Annerieke samen met Marianne van Elst - Sijtsma schreef, verschijnt volgende maand. Meer informatie vind je op totaandeoverkant.nl.
Afbeelding: Marianne van Elst-Sijtsma