Theologische kaders van Groot Nieuws Radio
Waarom?
Omdat Groot Nieuws Radio een christelijk radiostation is wil ze in al haar uitingen God eren en de luisteraars bemoedigen en toerusten in hun leven met Jezus. Daarnaast wil Groot Nieuws Radio door haar uitzendingen verbinding en eenheid vergroten onder de christenen in Nederland. Dit doet Groot Nieuws Radio door middel van muziek en praatprogramma’s waarin actuele thema’s aan bod komen.
Deze missie zorgt ervoor dat er dagelijks keuzes moeten worden gemaakt. Keuze in welke christelijke muziek wel en welke niet gedraaid wordt. Keuze in welke thema’s wel en welke niet behandeld worden. Keuze in wie je wel en wie niet een podium via de zender geeft.
Om deze keuzes goed te kunnen onderbouwen en niet tot willekeur of eigen stokpaardjes te vervallen, is er behoefte aan een theologisch kader voor Groot Nieuws Radio. Dit schrijven is een eerste aanzet tot een theologisch kader voor Groot Nieuws Radio. Het zijn enkele grove pennenstreken die door onderling gesprek moeten worden ingekleurd en concreet gemaakt kunnen worden. Daarbij is het belangrijk de eigenheid van een christelijk radiostation te blijven beseffen. Groot Nieuws Radio is geen kerk, is geen christelijke beweging, is geen politieke partij en is ook geen publieke omroep. De eigenheid is dat ze vrij is om haar missie uit te voeren, om christenen toe te rusten en te verenigen in het aanbidden van God en het groeien in geloven, getuigen en dienen.
Wat?
Een theologisch kader beweegt zich tussen de twee polen van richting en ruimte. Wat is de richting die we wijzen, waarheen we willen gaan en wat is de ruimte die we mogen innemen. Richting heeft daarbij vooral te maken met wat fundamenteel is voor ons christelijk geloof, ofwel de hoofdzaken van ons leven met God. Ruimte is er op de bijzaken, de vormgeving van het geloof, het denken over geaardheid, doop en avondmaal, liederenkeuze en muziekstijlen, Israël, eindtijd enzovoorts. De uitdaging is om te onderscheiden tussen hoofd- en bijzaken, omdat veel christenen de neiging hebben om van bijzaken die ze belangrijk vinden hoofdzaken te maken.
Om duidelijker te hebben hoe we hier theologisch mee om mogen gaan denken we aan de volgende formulering waarin richting en ruimte samenkomen:
“Ieder is welkom zoals hij of zij is en denkt om samen met ons aan de voeten van het kruis van Jezus te zijn, want we hebben zijn genade allemaal even hard nodig. Vanuit die aanvaarding mag ik je wel alles vragen over wat ik niet van je begrijp”.
De richting is de verbondenheid in het leven met Jezus die voor elk van ons gestorven is aan het kruis en ons liefheeft en vergeving geeft. Voor wie bij Jezus komt geldt: we zijn allemaal even zondig en allemaal even geliefd door de Vader.
Hoe?
Met deze basisregel kunnen we gaan kijken wat dit betekent voor de concrete praktijk van Groot Nieuws Radio. De richting is: aanvaard elkaar, zoals ook Christus ons aanvaard heeft. Dat betekent dat we ieder die Jezus belijdt als Heer daarin ook uiterst serieus nemen als broeder of zuster. We horen bij elkaar en worden aan elkaar gegeven om elkaar te aanvaarden. Iedere gelovige wordt door ons gerespecteerd. We veroordelen de broeder of zuster niet, ook niet als de mening totaal anders is dan die van de meesten van ons. De ruimte is dat we vanuit de aanvaarding wel alles mogen vragen, kritisch mogen zijn, er een andere visie tegenover mogen stellen. Niet om de ander uit te sluiten, maar om elkaar op te scherpen en dicht bij Jezus te houden. Dit vraagt soms veel van ons, maar is wel de Bijbelse manier van omgaan met broeders en zusters, ook als je het niet met elkaar eens bent. Aanvaarden en van de verbondenheid in Christus de ruimte hebben om het echt met elkaar oneens te zijn. Eenheid is geen eenduidigheid, maar is aanvaarding, ook van de verschillen. Op hoofdzaken ben je een, op bijzaken mag je verschillen.
Het beeld wat hier voor de redacteuren en presentatoren het beste bij past is dat van de leerling. Jezus riep leerlingen bij zich om Hem te volgen. De werk- en levenshouding van de leerling heeft alle elementen in zich die we ook bij Groot Nieuws Radio willen uitleven. Om te beginnen betekent het leerling van Jezus zijn dat we in alles wat we doen en zeggen gericht zijn op Jezus. Wat leert Hij ons over omgaan met God en elkaar, over wat wel en niet belangrijk is in het leven, over hoe we zijn liefde kunnen ervaren en doorgeven. Hij is de leraar, wij de leerlingen en Hij heeft het dus voor het zeggen. Daarbij luisteren we niet alleen naar de woorden van Jezus, maar volgen we Hem ook in het voorbeeld dat Hij geeft qua gedrag. In het luisteren en meedoen met Jezus willen we bewust groeien met elkaar binnen Groot Nieuws Radio. Niet omdat het moet, maar omdat we steeds meer ontdekken hoeveel vrijheid en ruimte het geeft als niet allerlei regels of protocollen, maar vooral de liefde en genade van Jezus ons leven en werken kleuren.
Het is voor ons belangrijk om regelmatig bij elkaar te komen en samen door te spreken over hoe ons leerling-zijn handen en voeten krijgt. We zijn geen individuele leerlingen, maar een Groot Nieuws Radio klas, waarin we samen leren van Jezus en samen zoeken Hem te volgen in alles. Dan is het nodig om dit ook samen te delen en te bespreken en zo ook van elkaar te leren. Een leerling van Jezus is nooit uitgeleerd, dit is dus een permanent leren. Vanuit directie en management wordt erop toegezien dat er voldoende leer-bijeenkomsten zijn voor het hele team. Dat kan met gesprekken, maar ook met juist samen de stilte zoeken.
Een ander aspect van het leerling-van-Jezus-zijn is dat een leerling het nog niet precies weet. Leerling zijn is leren, ontdekken, experimenteren. Het schept ruimte om te vragen te twijfelen, te zoeken. Geen pasklare antwoorden, maar zoeken naar Gods weg of bedoeling in concrete situaties. Zo leren we de Bijbel beter toepassen, leren we Gods stem in ons hart duidelijker te verstaan, leren we elkaar met vallen en opstaan te helpen in het volgen van Jezus. Juist omdat Groot Nieuws Radio in christelijk Nederland zo’n prominente plek heeft, wordt er vaak en scherp gereageerd op wat er in de uitzendingen wordt gezegd of gedraaid. We moeten onszelf daar niet door laten forceren, maar blijven reageren en denken vanuit de leerling houding: open voor correctie, maar ook vrij om te ontdekken en uit te proberen. Als we daarbij fouten maken zullen di fouten ons het meest leren. Alleen daar waar ruimte is om te falen, kunnen we samen groeien!
Zo is voor ons het model van de leerling van Jezus, de discipel, de manier waarop we met elkaar, met ons werk en met de luisteraars willen omgaan: gericht op Jezus, samen zoekend naar zijn wil en met alle ruimte om uit te proberen hoe dat dan in de praktijk werkt. De richting is Jezus, de ruimte is het met vallen en opstaan Hem volgen.