Zomerse recepten van Elizabeth Lopez
2 augustus 2021Elke ochtend wakker worden met een lekker recept van Elizabeth Lopez, winnares van Heel Holland Bakt 2021! Rond de klok van 8 belt Ronald in De Nieuw Morgen met Elizabeth voor zomerse kook- en bakinspiratie. De recepten van deze week komen op deze pagina.
Maisbrood (maandag)
Ingrediënten
55 gram maismeel
30 gram patentbloem
1 theelepel bakpoeder
¼ theelepel zout
¼ theelepel zwarte peper
40 gram maiskorrels
1 rode paprika, in stukjes
1 rode ui, gesnipperd
30 gram geraspte cheddarkaas
50 ml melk
1 ei
45 gram gesmolten boter
20 gram boter (extra voor invetten pan)
gietijzeren pan van 16 cm
Zo maak je het
Stap 1: verwarm de oven of grill voor op 200°C.
Stap 2: Doe de bloem, maismeel, bakpoeder, peper en zout in een kom en meng alles met een garde.
Stap 3: Voeg daarna de maïskorrels, rode paprika, ui, kaas, ei, melk, en gesmolten boter toe. Meng alles met de garde en laat staan.
Stap 4: Zet de gietijzer pan op het vuur en doe 20 gram boter erin. Giet als de de boter gesmolten is is het mengsel in de pan en doe het vuur uit.
Stap 5: Zet de pan in de oven op 200°C onder-boven warmte voor 20 min OF Dek het pannetje af met folie en zet deze op de grill. Bij een temperatuur van 200°C 20 min grillen.
Serveer het maisbrood warm met boter en honing
Snelle zomerse maaltijdsalade (dinsdag)
Ingrediënten
1 pak gerookte kipfilet
1 pak mini- mozzarella bolletjes
1 verpakking verse ananas
100 g nootjes naar keuze
Balsamicoazijn, zout en peper naar smaak
Zo maak je het
Snij en meng alle ingrediënten samen. Serveer met stokbrood.
Kokosrijst met garnalen (woensdag)
Ingrediënten
250 gr basmati rijst
200 g kokosmelk
4 el kokosolie
100 ml water + extra indien nodig
Zout en peper
10 grote garnalen
1 ui, gesnipperd
4 tenen knoflook, geperst
30 g boter
50 g witte wijn
¼ blokje vis-bouillon
Zo maak je het
Stap 1: Doe 4 el kokos olie en wat zout in een pan, laat dit heet worden en bak de rijst eerst hierin. Ga regelmatig met een lepel langs de randen zodat de rijst niet vast plakt. Doe dit ongeveer 5 min.
Stap 2: Voeg nu 100 ml water en 200 ml kokosmelk toe, doe het deksel op de pan en laat dit rustig koken tot al het vocht is opgenomen op een laag vuur.
Stap 3: Als het vocht volledig is opgenomen en er nog harde korrels zijn, roer en voeg beetje water toe. Dek af en laat nog enkele minuten nagaren.
Stap 4: Zet voor de garnalen een nieuwe pan op het vuur en smelt de boter.
Stap 5: Bak de ui glazig. Voeg daarna de garnalen en knoflook in stukjes toe en bak dit ongeveer 6 minuten.
Stap 6: Breng op smaak met peper en zout of een ¼ blokje vis-bouillon. Blus af met de witte wijn en haal van het vuur. Serveer met de kokosrijst.
Zalm met groenten op de grill (donderdag)
Ingrediënten
Theelepel dille
Theelepel oregano
Theelepel koriander
1 theelepel bouillonpoeder tuinkruiden
4 tenen knoflook
sap van ½ citroen
4 eetlepels olijfolie
2 stukjes zalmfilet
Groente die snel gaar is, zoals courgette, broccoli of paprika
Aluminiumfolie
Zo maak je het
Stap 1: Verwarm de grill tot 200°C
Stap 1: Maak de marinade door de knoflook, dille, koriander en bouillonpoeder samen de knoflook, olijfolie en citroensap tot een pasta/papje te maken in bijvoorbeeld een vijzel of een hakmolen.
Stap 2: Leg de zalm op een stuk folie en besmeer het met alle marinade.
Stap 3: Leg stukken groente naast de zalm. Vouw de randen van de folie dicht, maak als ware een bootje met wat lucht erin. Leg het bootje op de grill, bij een temp van 200°C ongeveer 20 min.
Tip: je kunt allerlei soorten groente gebruiken. Als het een wat hardere soort is, zoals wortel kun je deze eerst even kort voorkoken of heel dun snijden zodat de groente wel goed gaat wordt in het pakketje op de barbecue.
Chocolade taart zonder gluten en lactose (vrijdag)
Ingrediënten
70 g glutenvrije havermout
100 g geraspte kokos
1 tl cacaopoeder
80 g honing
4 el kokosolie, gesmolten
220 g pure chocolade (min. 70%)
250 ml kokosmelk
125 g frambozen
Keukenmachine
Springvorm 18 cm
bakpapier
Zo maak je het
]Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed de springvorm met bakpapier.
Stap 2: Doe de havermout, geraspte kokos en het cacaopoeder in de keukenmachine en maal fijn. Voeg de honing en kokosolie en maal het tot een dik mengsel.
Stap 3: Verdeel het mengsel over de bodem en druk het goed aan met een lepel. Bak de bodem midden van de oven in ca. 15 min. Pas op dat het niet verbrand, dat kan snel gaan. Laat de bodem helemaal afkoelen.
Stap 4: Maak terwijl de taartbodem afkoelt de vulling. Hak de chocolade in kleine stukjes en doe ze in een kom.
Stap 5: Breng de kokosmelk in ene pan tegen de kook aan. Neem het direct van het vuur als het begint te borrelen en schenk de hete kokosmelk over de chocolade. Laat dit 30 seconden staan. Roer met een garde tot een dikke ganache.
Stap 6: Schenk de chocolade over de taartbodem en zet het minstens 3 uur in de koelkast of tot de vulling mooi stevig is geworden. Versier met rood fruit zoals de frambozen.
Deze recepten zijn gemaakt door Elizabeth Lopez. Alle recepten van deze week worden aangevuld in dit overzicht.
Foto's: Heel Holland Bakt / Unsplash