Artikelen / Politiek, Gezondheid
Verloskundigen slaan alarm: red de geboortezorg
4 april 2022Vorige week fietsten verloskundigen van het Malieveld in Den Haag naar het ministerie van VWS. De verloskundigen, die vanuit het hele land kwamen, deden dat als protest tegen de invoering van integrale bekostiging. De overheid wil dit voorstel introduceren. Voor de verloskundigen is dit een ingrijpende beslissing. Mirjam Weimalen is een van die verloskundigen. Ze vertelt Lukas in De Nieuwe Morgen wat deze mogelijke verandering voor haar betekent.
Integrale bekostiging, wat is dat eigenlijk?
Veel mensen zullen deze woorden weinig zeggen. Het komt erop neer dat het ziekenhuis ‘marktleider’ wordt in de geboortezorg. Als het voorstel doorgaat, krijgen zij het geld om deze zorg uit te voeren. Voor verloskundigen die een eigen praktijk hebben, de zogenaamde de eerstelijnsverloskundigen komt het werk er dan heel anders uit te zijn.
De samenwerking tussen verloskundigen en ziekenhuizen verloopt heel goed. De keuze voor integrale bekostiging komt ook niet vanuit het ziekenhuis, maar vanuit de zorgverzekeraars. Volgens Mirjam speelt geld een belangrijke rol in deze keuze. En dat vindt ze jammer: “Niet geld is het belangrijkste, maar de kwaliteit van zorg.”
Wat zijn de gevolgen?
Verloskundigen zijn bang dat ze in de toekomst opdrachten vanuit het ziekenhuis moeten uitvoeren. “Als we niet meer zelf onze tijd kunnen indelen, kan dat betekenen dat we minder tijd hebben voor de zwangere vrouwen. Daarnaast is het de vraag of de praktijken dicht bij huis blijven, of dat je in het vervolg naar het ziekenhuis moet voor een controle.”
De keuzevrijheid van nieuwe gezinnen komt onder druk te staan. Je kunt nu nog kiezen welke verloskundige en welke zorg bij jou past. Door integrale bekostiging komt dit allemaal in de knel. Uniek aan de geboortezorg in Nederland is de mogelijkheid om thuis te bevallen, vertelt Mirjam: “Landen om ons heen zijn hier jaloers op. Ze willen heel graag terug naar dit systeem en snappen niet waarom Nederland het juist van tafel veegt.”
Tijd voor actie
Dat is precies waarom de verloskundigen nu in actie komen. Ze willen de Tweede Kamer vragen om het proces om te keren. Er zijn zeker alternatieven voor integrale bekostiging en die willen ze laten zien. In het verleden zagen ze dat het werkt om een vuist te maken en aan te tonen hoe het ook kan: “We hopen van harte dat de Tweede Kamer onze stem hoort en kijkt naar wat het beste is voor moeder en kind”.
Het hele gesprek terugluisteren? Dat kan hieronder!