Samenwerking organisaties Pinksterconferentie "heel bijzonder"
1 juni 2020Samen kerk samen sterk, dat is het thema van de Digitale Pinksterconferentie. Hoe zijn we hier gekomen? En waarom zijn we ‘samen kerk’ met zoveel verschillende denominaties? Laas Terpstra gaf hierover op zondagavond een mini-college bij Groot Nieuws Radio. Hij is extern docent Historische Theologie aan de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven. "Gelet op de geschiedenis van alle organisaties die meewerken aan deze conferentie, is het heel bijzonder dat dit nu plaatsvindt."
Begrijp wat je gelooft
In het eerste deel van het college besprak Terpstra de reformatorische kerken, en in het tweede deel de pinksterbeweging. Hij besprak niet alleen de breuken en scheuringen, maar ook de momenten waarop kerken naar eenheid en samenwerking zochten. "Tijdens Pinksteren 1961 kwamen achttien predikanten uit hervormde en gereformeerde kerken bij elkaar en deden een oproep om tot eenheid te komen. De geschiedenis maakt wel duidelijk dat een breuk forceren heel wat minder tijd kost dan die te herstellen: Het zou meer dan veertig jaar duren voordat de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) ontstond."
Waarom is het belangrijk om naar deze geschiedenis te kijken? Terpstra: "Het is belangrijk om te begrijpen waarom je zelf staat waar je staat. Dat je begrijpt wat je gelooft en waarom. Het helpt soms ook om te begrijpen dat een ander nét iets anders gelooft dan jij."
Doen we het nu beter dan pakweg een eeuw geleden? "De tijd is veranderd," vertelt Terpstra, "Vroeger waren er grote kerkgenootschappen. Toen had je ook de tijd om met elkaar in conflict te gaan. We merken nu in Nederland dat we een minderheid worden. Maar we willen onze boodschap laten horen, en dan moeten we niet in conflict zijn, maar samenwerken."
Historische excuses
In de tweede helft van het college ging het verhaal van de bijeenkomsten van Billy Graham naar de oprichting van Opwekking en verder, wat resulteerde in een grote diversiteit aan pinkstergemeenten. Uiteindelijk kwam er in traditionele kerken ook meer ruimte voor de gaven van de Geest.
Een historisch moment vond plaats in 2007: "Toen het honderdjarig bestaan van de pinkstergemeente gevierd werd, bood de PKN haar excuses aan voor de vaak minachtende houding richting de pinksterkerken. Op haar beurt bood de VPE haar excuses aan voor de vaak hooghartige houding van pinkstergemeenten tegenover protestantse gemeenten. Deze excuses werden wederzijds aanvaard."
Nu wordt er meer dan ooit samengewerkt tussen veel van deze organisaties, bijvoorbeeld om de Digitale Pinksterconferentie mogelijk te maken. Terpstra: "Samen ben je sterk, zeker als het gezegend wordt door God. Want uiteindelijk is een drievoudig snoer niet zomaar te verbreken."
Bekijk hier het hele college van Laas Terpstra bij Groot Nieuws Radio.
Bekijk hier meer video's en hoogtepunten van de Digitale Pinksterconferentie.
Beeld: Unsplash.com