Sela deelt het verhaal achter haar nieuwste album: Huis van vrede
1 februari 2024Een muzikale, verdiepende, verbindende uitzending met aan de randen een lach en een traan. Dat waren de torenhoge verwachtingen die Jorieke en Thijs hadden toen de band Sela langskwam. Het was volle bak in de studio, want Mirjam, Lars, Arnold en James schoven aan Bij Jorieke. Ze kwamen langs om te praten over hun nieuwste album
Vrede als kern van het geloof
Het album draagt de titel "Huis van Vrede", een prachtige benaming die goed aansluit bij de liederen op het album. Maar hoe kies je zo'n titel? Het idee ontstond vorig jaar juni, toen de band begon met het opnemen van de liederen, zoals Mirjam uitlegt: "Het lied 'Huis van Vrede' sprong er toen echt uit. Door erover te praten, werd het eigenlijk een vanzelfsprekende titel. Ook de andere liederen passen uitstekend bij dit overkoepelende thema."
Volgens Arnold sluit de titel van het album goed aan bij de identiteit van de band: "Je kunt er de kerk in zien, dus dat past heel goed bij ons. Vrede is volgens mij de kern van het geloof. In deze wereld is het niet vanzelfsprekend, en daar sluit het eerste nummer dan ook goed bij aan. Vanuit verschillende perspectieven past het wel bij ons, denk ik."
Knielen voor Jezus
Liever één dag bij U in dit huis van vrede, dan duizend dagen leven zonder uw liefde, Jezus. Met deze mooie woorden begint het refrein van de titelsong van het album. Het ontstaan van het lied vond plaats bij Mirjam thuis: "In onze kleine muziekkamer, waar ik vaak muziek maak, ontstond het eerste idee voor het refrein, vanuit de gedachte dat het zo belangrijk voor mij is om het liefst elke dag te knielen voor Jezus en mijn leven in Zijn handen te leggen. Ook het verlangen uit te spreken dat je niets liever wilt dan bij Hem zijn."
Mirjam deelt dat dit verlangen vaak onder druk staat: "Je leeft in deze wereld en raakt gemakkelijk verwijderd van die plek, die voor mij de plek van relatie met God is. Vol worden van God en van daaruit verder leven."
Wanneer wordt het waar?
Op het album staan liederen die spreken over Gods vrede en hoop. Echter, er is ook een lied dat de gebrokenheid van deze wereld bezingt: "Wanneer wordt het waar." De band vond het belangrijk om ook te zingen over de wereld die nog niet volmaakt is.
James beschouwt het als een oprecht lied waarin wordt gezongen dat we niet alles onder controle hebben: "In het laatste couplet zingen we 'Scheur de hemel, Heer, verhoor onze gebeden.' Dat is wat we kunnen doen. Soms is onze roep om hulp, vrede en verzoening naar God alles wat we kunnen doen."
Meer praten dan spelen
De afgelopen jaren waren er behoorlijk wat wijzigingen in de samenstelling van Sela. Arnold en Lars kwamen een jaar geleden bij de band. Het voelde als thuiskomen in een warm bad, aldus Lars: "Dat komt door de mensen. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik mezelf moest bewijzen of anders moest voordoen dan ik ben."
Een sterke onderlinge band is van groot belang bij het maken van muziek. Daarom investeren ze tijdens elke repetitie in een rondje waarin iedereen deelt hoe het met hem of haar gaat. James benadrukt: "We praten soms meer dan dat we spelen. Dat is ook de juiste balans."
Nog meer mooie verhalen én mooie muziek hoor je in de rest van de uitzending, die je hieronder terug kunt luisteren!