Relatiecoach Cocky Drost: “Seksuele opvoeding is veel meer dan alleen voorlichting”
16 mei 2022Christelijke ouders praten niet of zelden met hun kinderen over een goede omgang met seksualiteit en relaties, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Dagblad. Hoe je nare seksuele ervaringen voorkomt en je eigen grenzen ontdekt, is nauwelijks onderwerp van gesprek. Ongeveer 3 op de 4 jongeren geeft aan dat ze niet met hun ouders over seks kunnen praten. Volgens relatiecoach Cocky Drost is het belangrijk om al vroeg met seksuele opvoeding te beginnen.
Cocky schrok best van de cijfers uit het onderzoek, vertelt ze in De Nieuwe Morgen. “Ik spreek best veel jongeren en over het algemeen merk ik dat ze echt wel toegankelijk zijn in het praten over seks", zegt ze. "Dus ik dacht wel: daar zit een soort onbegrip tussen de ene en andere generatie.”
Kwetsbaar
Na alle toestanden rondom The Voice of Holland hebben we geleerd dat seks iets heel kwetsbaars is, vertelt Cocky. Ouders kunnen bij haar een snelcursus seksuele voorlichting volgen. “Dat heeft diepe impact. Daarom is het belangrijk dat we er eerlijk over zijn met elkaar. Dat seks een feestje is, maar dat het ook belangrijk is dat je er je eigen kaders eromheen maakt en ook weet dat het veel impact op je kan hebben. Zonder dat je er meteen heel bang of schaapachtig over gaat doen. Maar het is lastig om daar een goede balans in te vinden.”
“Seksuele opvoeding is veel meer dan alleen seksuele voorlichting”, vertelt Cocky. “Al vanaf het begin dat je een beetje tot ontwaking komt, dat je ziet hoe je ouders en mensen met elkaar omgaan. Welke affectie en genegenheid er is en het ervaren dat lichamelijke aanraking veilig is. En dat je ook leert dat je lichaam van jou is. Zulke dingen beginnen van jongs af aan.”
Open
Juist daarin gaat het mis, denkt Cocky. “Want ouders vinden het eigenlijk best lastig om zelf open te zijn over hoe ze seksualiteit beleven. Je hoeft echt niet al je bedgeheimen te delen. Maar als je als ouder heel lastig over seks praat en je moet ineens seksuele voorlichting gaan geven, dan is dat voor kinderen natuurlijk ongemakkelijk en zo zullen zij dat ook ervaren.”
Ze begrijpt ook het gevoel dat ouders er niet graag aan beginnen en niet willen dat hun kinderen seksueel actief worden. “Maar dat is niet realistisch en het is goed om daar eerlijk met je kinderen over te praten. Ik denk juist dat als dat al wat normaler is, dat het gesprek ook minder ongemakkelijk wordt en het minder uit de lucht komt vallen.”
Beluister het gesprek met relatiecoach Cocky Drost: