Artikelen / Muziek, CD van de Week
Reisgenoten maakt muziek voor mensen die geloven niet vanzelfsprekend vinden
12 juli 2021Nieuwe pelgrimsliederen voor God-zoekers onderweg, dat is wat het collectief Reisgenoten wil maken. Hun oorsprong ligt binnen Nederland Zoekt, maar de liederen werden al snel breder gedragen. De teksten kenmerken zich rondom het thema ‘pelgrimstocht’ en gaan over vertrouwen, twijfel, volgen, hoop en verwachting. Woensdag waren Johan de Jong (intiatiefnemer, toetsen/zang) en Annelies van Rijn (zang) van Reisgenoten te gast bij Hans van Vuuren in Backstage. Hun nieuwe album Tot Hier En Verder is de laatste CD van de Week van dit seizoen.
Op de cd staat ook een nieuwe versie van het bekende 'Wat De Toekomst Brenge Moge'. Reisgenoten heeft de tekst aangepakt, vertelt Johan die de meeste muziek van de band schrijft. "Mijn doel is om aan te sluiten bij een groep mensen die zoekend is, geloven niet meteen vanzelfsprekend vindt. Die onderweg is, en dat ben ik zelf ook. Mijn uitdaging is om daar bij aan te sluiten, nieuwe woorden te vinden en geen kerktaal te gebruiken die kan afschrikken."
Die visie leidde dus ook tot een vernieuwde versie van 'Wat De Toekomst Brenge Moge'. "Iedereen kent de tekst. Daar zit bijvoorbeeld de regel leer mij volgen zonder vragen in. Dat kan ik niet overtuigd zingen, omdat ik heel veel vragen heb," legt Johan uit. "Mogen die vragen er dan niet zijn? Toen heb ik daar van gemaakt Leer ons volgen met mijn vragen. In het laatste couplet zit nog een wijziging: Loop ik met mijn ogen ópen, naar het onbekende land, in plaats van gesloten. Je moet wel om je heen blijven kijken. En de muziek is ook wel wat anders. Er komen twee werelden bij elkaar: het oude lied in een nieuw jasje. We zijn onderweg in ons geloof. We zijn nog niet gearriveerd, het is een levenslange ontdekkingsreis. Dat heb ik willen combineren."
Luister het hele gesprek dat Hans van Vuuren met Johan en Annelies van Reisgenoten had.