Ralph van Manen viert 35 jaar als artiest: "Zolang het in mijn vermogen ligt, blijf ik muziek maken"
14 januari 2025Ralph van Manen staat al 35 jaar op het podium en dat wordt gevierd! Op 31 januari kijkt hij met een speciaal concert terug op zijn carrière. In Backstage deelt Ralph samen met Suzanne van der Velde en Kees Kraayenoord herinneringen aan hun samenwerking die begon in de jaren 90. Ze beleefden bijzondere avonturen, moeilijke tijden en veel humor. Dat zorgde voor een hechte vriendschap én mooie muziek.
Meer dan muziek
“Muziek is als ademen. Het is mijn leven, en ik vind het geweldig. Zo lang het in mijn vermogen ligt, zal ik het blijven doen,” zegt Ralph over zijn werk als artiest. Al 35 jaar raakt hij mensen met zijn stem en liedjes, in het Nederlands én Engels. Van “Stay Close” tot “Niet zonder afscheid” en van “Testify to Love” tot “De Hemel op het Plein,” zijn muziek vertelt verhalen die dichtbij komen.
Volgens Kees is die verbinding voelbaar als ze samen muziek maken: “Waar ik het meest naar uitkijk, is de vibe van onze driestemmigheid. Zodra we gaan zingen, raken we elkaars ziel. Dat is misschien wel een van de mooiste dingen als we samenwerken. Als je zingt, is het geweldig om een ander te raken. Maar als je samen zingt en die ander mag jou ook raken, dan gebeurt er iets. Dat is een stukje magie waar ik heel erg van geniet.”
Vriendschap en verbondenheid
Suzanne vertelt over de vriendschap die in de loop der jaren ontstond: “Als ik terugdenk aan die tijd, we hebben gewoon ongelofelijk veel lol met elkaar gehad. Ik kan me herinneren dat als we een tripje naar het buitenland hadden gehad, ik dagen daarna nog spierpijn van het lachen had. Ik heb dus geleerd om heel veel lol te maken en plezier. Toen had ik net een heftige periode achter de rug. Op muzikaal vlak heb ik ook ontzettend veel geleerd. Ik leerde om gewoon jezelf te zijn en je verhaal te vertellen. Daarvoor was ik nog veel meer bezig met dat het allemaal perfect moet zijn en heel technisch. Maar ik heb geleerd om veel meer je ziel in de muziek te gooien.”
Die verbondenheid gaat verder dan alleen de muziek, vertelt Kees: “Wij kennen elkaar allemaal ook heel erg lang. Je weet ondertussen dat iemand zijn ouders heeft verloren, iemand anders is door een echtscheiding heen gegaan of heeft iets anders moeilijks meegemaakt. Het is meer dan alleen muziek die samenkomt. Er komt leven bij elkaar. Daaromheen gebeurt heel veel aan interactie, delen en verbinding.”
Geen pasklare antwoorden
Het jubileumconcert wordt geen gewone avond, denkt Ralph: “Ik denk niet dat het een avond van alleen maar feest is. Sterker nog, ik denk dat het zo beladen is. Als je elkaar kent en elkaar kunt raken met muziek, dan gaat dat ook zijn uitwerking hebben in een zaal natuurlijk. Ik weet eigenlijk wel zeker dat genoeg boodschappen zijn.”
Kees vult aan: “Ralph heeft ook nooit geschuwd om over de schurende kant van het leven te zingen. Over verlies en pijn. Het is niet alleen maar lachen, gieren en brullen.” Ralph zelf ziet dat als een verantwoordelijkheid: “Ik ben niet iemand van de pasklare antwoorden, al geloof ik wel dat er één antwoord is op al het lijden. Maar het is niet per se zo dat je dat kunt gebruiken als pleister voor iedereen die met een probleem loopt. Ik denk dat het juist onze taak is om mee te gaan in de moeite, het verdriet en het lijden. Daar ligt volgens mij een taak die je hebt als mensen. Los van of je muzikant bent of niet.”
Luister het hele gesprek hieronder terug!