Nederland in tijden van corona: "De echte test moet nog komen"
16 april 2020Een autoritaire leider, een totale lockdown, een overheid die nóg meer bepaalt wat wel en niet mag... De gemiddelde Nederlander zal toch een beetje gaan steigeren van het idee. Met Evert-Jan Ouweneel praat Jorieke over de Nederlandse aanpak van de coronacrisis en wat dit zegt over ons land.
In de landen om ons heen is er kritiek op de Nederlandse methode om het coronavirus in te dammen. Volgens Ouweneel heeft dat te maken met de persoonlijkheid van de inwoners en daarmee ook de persoonlijkheid van het land. “Voor veel landen is Nederland best koudbloedig. Het idee dat wij de samenleving wat losser laten gaan zodat sommigen immuniteit kunnen opbouwen, dat we mensen op die manier blootstellen aan het risico van het coronavirus. Voor andere landen is dat ondenkbaar, het is veel te calculerend. Een gevoelsland zal sneller in een totale lockdown gaan omdat men het onethisch vindt om mensen voor dat risico te plaatsen. Terwijl wij Nederlanders bij een totale lockdown denken: ‘wat is dat nou weer voor autoritair gedrag?’”
Lange termijn
Hoe het leven er na de crisis uit zal zien is moeilijk te voorspellen en heeft ook te maken met hoe lang het nog zal duren. “Als je geen dierbare bent verloren, maar slechts thuis bent, duurt deze crisis nu nog niet lang genoeg om over de lange termijn te gaan denken,” meent Ouweneel. “Veel van ons kunnen de storm nog even uitzitten, zelfs als je ZZP’r bent. Veel dingen worden nu opgeschoven, zoals het betalen van de hypotheek. Dat geeft nét het gevoel van ‘als het hierna beter wordt hebben we het gered’. Dus de echte test hebben we nog niet gehad. Tot nu toe zitten we het wel uit.”
Kruispunt
Volgens Ouweneel is het juist de vraag is wat er gaat gebeuren als dit een half jaar, een jaar, misschien wel anderhalf jaar zo blijft. “Dán worden we echt getest. Er gaat een kruispunt komen, waarbij we allemaal moeten kiezen: ga ik extra hard voor mijn eigen belang opkomen, of krijg ik juist meer oog voor de mensen die nog kwetsbaarder zijn dan ik? Dat is de test waar we voor komen te staan, als individuele mensen maar ook als samenleving.”
Eenzaamheid
Wat nu bijvoorbeeld al aan de oppervlakte komt is het eenzaamheidsprobleem dat we in Nederland al hadden, zegt Ouweneel. “We zijn erg individualistisch. Hannelise Tvedt van het Leger Des Heils noemde eenzaamheid al eerder volksziekte nummer 1. Dat is wel echt zo, eenzaamheid is écht een issue. Als je met z’n tweeën kan cocoonen, red je het een stuk beter dan wanneer je het in je eentje moet doen. Dat is wel een zwakte van ons land, zou ik zeggen.”
Het hele gesprek dat Jorieke met Evert-Jan Ouweneel had in 'Bij Jorieke' kun je hieronder terugluisteren.
Beeld: Youtube Tear