Artikelen / Moeder- en babyproject
Liesbeth van LEV over moederschap, muziek en mentale gezondheid
6 maart 2024Deze hele week spreken we over moeders en baby's in Oeganda en de gevolgen die het ontbreken van ondersteuning voor hen met zich meebrengt. Veel luisteraars maken in hun reacties een vergelijking met ons eigen leven. Wat als ik, mijn dochter of schoondochter geen medische hulp had gekregen? Iemand die veel weet over hulp aan moeders en baby's is Liesbeth Koedoot. Je kent haar wellicht als de zangeres van LEV, maar ze is ook kinderpsycholoog en heeft heel wat kennis van de ontwikkeling van baby's.
Al veertien jaar lang heeft Liesbeth ervaring als GZ-psycholoog, gespecialiseerd in hulp aan kinderen van 0 tot 4 en hun ouders. Ze werkt als behandelcoördinator op een dagbehandeling voor ouders en baby's, waar ze zegt: "Daar komen ouders met allerlei vragen. Dat kunnen zijn vragen over trauma's, zorgen over de ontwikkeling, medische problemen, slaap- of eetproblemen, eigenlijk alles waar ouders tegenaan kunnen lopen bij hun kind. Daar proberen wij ze bij te helpen."
Het belang van hulp
Hulp voor moeders en hun jonge kinderen is ontzettende belangrijk. Dat merkt Liesbeth ook hier in Nederland: "De nood is heel hoog. Er zijn enorme wachttijden overal. De hulp heet IMH: Infant Mental Health en die hulp is steeds meer in opkomst. Dat komt doordat er steeds meer bekend over is."
Volgens Liesbeth is het heel belangrijk om op tijd hulp te bieden aan moeders: "Er komt heel veel onzekerheid bij kijken. Zeker als er iets aan de hand is met je kind, of als je leeft in een land als Uganda waar veel dreiging of armoede is. Als je eerste vraag is: Kan ik mijn kind überhaupt in leven houden, dan is het zo belangrijk dat er iemand naast je kan staan en je kan ondersteunen. Niet alleen in lichamelijke zorg, maar ook juist het sociaal-emotionele aspect van het moederschap Ik vind het heel mooi dat het moeder-babyproject daar ook op inspeelt."
Persoonlijk verlies
Zelf heeft Liesbeth ook een indrukwekkend verhaal als het gaat om zwanger zijn en het verlies van een kindje. Ze is moeder van twee kinderen. Één daarvan was onderdeel van een tweeling, maar het andere kindje bleek niet levensvatbaar. Het kindje dat bleef leven werd te vroeg geboren en heeft veel zorg nodig gehad.
Gelukkig was die zorg beschikbaar: "Medisch was er genoeg hulp, daarin mag ik heel dankbaar zijn dat ik hier mocht bevallen. Mentaal ben ik wel echt hulp tekort gekomen. Je zit in een traumatische situatie, maar dat heb je zelf helemaal niet door. Je bent bezig met overleven. Het zou heel helpend zijn geweest als er iemand naast me had gestaan die kon benoemen wat ik doormaakte en hoe ik me voelde. Je moet alles uit handen geven, maar hoe doe je dat dan? Daar heb ik wel dingen in gemist."
Kracht vinden in muziek
‘Ook al lukt bidden niet… misschien lukt het je wel om te aanbidden.’ Deze woorden klonken in een reportage uit Uganda, waar volop wordt gedanst en gezongen. Zelfs in de meest hopeloze situaties. Wat kan muziek een hoop doen als het gaat om God vinden op momenten van diepe pijn en uitzichtloosheid!
De band LEV maakt hoopvolle, maar ook hele eerlijke muziek. Ze houden niet alleen van de worship op de bergen, maar ook heel erg van de liederen in het dal: "Juist in zo'n situatie is muziek een van de krachtige dingen die samenbindt en hoop geeft. Het is heel mooi als je samen kunt zingen dat Jezus goed is, maar ook als je kunt zingen: ik snap er nu even niets van."