Kees van der Staaij: "Doe wat je kan en besef dat de wereld in Gods hand is"
11 december 2020Voordat de hectiek van de verkiezingscampagne losbarst, ging Jorieke in gesprek met het langst zittende Kamerlid van Nederland: Kees van der Staaij, fractievoorzitter van de SGP. Ze spraken over zijn persoonlijke drijfveren, kregen een kijkje achter de politieke schermen én praatten over antisemitisme, waardig oud worden en de verruiming van de euthanasiepraktijk.
Ook voor Kees van der Staaij is 2020 een hectisch jaar geweest: “Je kunt er niet omheen dat 2020 diep getekend is door de coronacrisis. In de eerste golf was dat nog sterker. Je werd er ‘s morgens vroeg mee wakker. Ik ken het 's morgens vroeg wakker worden met meteen iets in mijn hoofd eigenlijk alleen van een heftige persoonlijke periode, tien jaar geleden toen mijn moeder ziek was. Ik voelde politiek gezien veel verantwoordelijkheid in deze crisis. De spanning van gaat het nog goed, met de beelden van Italië op het netvlies waar de ziekenhuizen totaal overbelast waren."
"Vanaf vorig jaar de zomer was ik al met het partijbestuur en de fractie in gesprek of ik weer de voorman wilde zijn. Deze keer was het zeker niet vanzelfsprekend. Ik vind dat het ook goed is om na drie keer lijsttrekker te zijn geweest, aan iemand anders het stokje over te dragen. In een partij vind ik het niet vanzelfsprekend dat mensen altijd blijven zitten zolang ze daar met enthousiasme hun werk doen. We hebben allemaal onze gaven en beperkingen. Daarom is roulatie ook goed."
"Ik zie de druk van het Kamerlidmaatschap toenemen in de loop van de tijd. Eerder was het zo dat je een aantal dagen flinke debatten had en dan bijvoorbeeld op vrijdag weer thuis in de tuin aan de slag kon. Je hoort nu vaker Kamerleden zeggen dat ze het gevoel hebben elke dag te moeten presteren. Dat maakt het werk wel zwaar. Je moet een forse dosis energie ontvangen om dit werk vol te houden. Ik heb bovendien een heel fijn en stabiel thuisfront."
"Mijn eigen verhalen ben ik soms wel wat zat. Als ik weer een avond een verhaal mag houden over veiligheid, dan vraag ik er iemand bij die als politieagent of in het gevangeniswezen werkt. Anders hoor ik soms mezelf praten en denk ik: Dit heb ik al wel heel vaak verteld."
Antisemitisme
"Aan de ene kant is antisemitisme van alle tijden, dat is ook het onrustbarende eraan. Het is een veelkoppig monster dat de kop wordt afgehakt en dan weer in andere manier weer terug komt. Maar het komt ook meer tot uiting door de sociale media en mogelijkheden die dat geeft. Dat het elke keer weer zo op popt, vind ik onthutsend."
"Vanuit de Verenigde naties worden tijdens vergaderingen resoluties aangenomen over zaken waar ze zich in de wereld zorgen over maken. Wat daarbij opvalt, is dat een extreem groot aantal van de resoluties van de VN tegen Israël gericht is. Elke vlieg die aangepakt wordt in Israël is groot nieuws op het wereldtoneel. Dat is een soort van oneerlijkheid en eenzijdigheid waar ik me zeer aan stoor."
"Rationeel gezien is het onbegrijpelijk waarom er zoveel aandacht uit gaat naar Israël. Daarom vraag ik me af of je het niet ook geestelijk moet zien. Dat het haat is omdat Israël het volk van God is. Dat iedereen aanvoelt dat het volk Israël in de geschiedenis ontzettend belangrijk is. Het lijkt wel alsof je er ófwel met haat, ófwel met liefde op kunt reageren. Er is geen tussenweg van onverschilligheid. Nederland heeft aan de ene kant hier en daar wat tegenwicht geboden in de VN, maar ik ben niet echt tevreden over het eindresultaat. Er komen elke keer toch weer berichten dat Nederland zich heeft onthouden in resoluties tegen Israël, maar heeft dan ook niet tegen gestemd. En soms wordt er ook voor moties gestemd omdat er elementen in zitten waar Nederland het dan wel mee eens zou zijn, bijvoorbeeld over de nederzettingen."
"Ik wil dat de Nederlandse regering opstaat en zegt: Wij gaan radicaler nee zeggen tegen het disproportioneel moties indienen tegen Israël. Ergens is het bij heel veel thema’s zo, dat je bewust moet zijn dat er geestelijke lagen onder liggen en je dat niet met een paar moties eronder krijgt. In Israël sprak ik een rabbijn die zei: Beste politici, heel goed dat jullie je blijven inzetten voor vrede, maar blijf je ervan bewust dat echte vrede alleen van God moet komen. Dat is een levenshouding die mij op het lijf geschreven is. Ik doe wat ik kan maar besef tegelijk dat wij het niet in onze hand hebben, maar dat het in Gods hand ligt.”
Luister hier het hele gesprek met Kees van der Staaij terug:
Afbeelding: SGP.nl