Artikelen / Groot Nieuws Radio
Inspirerende gesprekken in Brandstof: dit zijn de highlights van 2022
30 december 2022Ook in 2022 zat Brandstof bomvol met verhalen. Verhalen die kwetsbaar, bemoedigend en soms ook wat schurend waren. Eunice ontving de meest uiteenlopende gasten in de studio: (ex)collega's, theologen, economen en meer... De gesprekken die er voor haar het meest uitsprongen, deelt ze met je in dit artikel!
1: Marien Korterink
Dit jaar namen we afscheid van een zeer gewaardeerde collega: Marien Korterink. Hij is bij het Nederlands Dagblad gaan werken en gestopt met zijn middagshow De Dag Van Vandaag. 9 jaar lang deelde hij ziel en zaligheid met de luisteraars. Dat deed hij letterlijk en het gebeurde ook vice versa. Die interactie met luisteraars is volgens Marien onbeschrijfelijk. De immer nieuwsgierige Marien geeft ook nog advies aan ons allemaal: blijf elkaar echte vragen stellen.
2: Anne van Tricht - van Veen
Anne van Tricht – van Veen verloor haar geloof, maar bleef zoeken naar God. Een spannende zoektocht, ook voor haar echtgenoot die volop voor de kerk gaat.
Anne vertelt over een eerlijk en kwetsbaar proces dat nooit ophoudt. Want ondanks de twijfels en moeite om te geloven, kan en wil ze er geen afscheid van nemen.
3: Arie Zwitser
Het verhaal van Arie en Wilma Zwitser is een enorm getuigenis. Arie werd plotseling getroffen door een dubbel herseninfarct. Het was een strijd op leven en dood. Nu ervaart Arie dat hij mag leven, ondanks alle lichamelijke beperkingen waar hij nog mee te maken heeft. Tijdens zijn revalidatie heeft muziek, waaronder Groot Nieuws Radio, een bijzondere rol gespeeld. Dit verhaal laat zien hoe God door de radio heen kan spreken en dat wilde Arie graag juist op Groot Nieuws Radio vertellen.
3: Alain Verheij
Een boek schrijven en dan hopen dat het niet te goed verkoopt. Een beetje vreemd, maar helemaal passend bij de radicale gedachteverandering die theoloog en schrijver Alain Verheij meemaakte als het gaat om geld. Een onderwerp waar hij nooit van had gedacht een boek te schrijven.
4: Jesse van Melle
Het lijkt een uitzichtloze strijd: het gevecht tegen onrecht. Toch gaat Jesse van Melle hem van harte aan. Hij zegt: "Als speciale skill op mijn cv staat ‘dweilen met de kraan open'. Want ik geloof dat de kraan van onrecht op een dag voor altijd dicht gaat. Ik geloof dat God nog steeds betrokken is in elk detail van de schepping. Door de manier waarop wij leven, wordt God zichtbaar op de aarde."
5: Daniëlle Rebel
Ze ging vol overtuiging voor haar eerlijke kledingmerk FairRebel, maar dit jaar stopte Daniëlle met haar bedrijf. Een keuze die haar alles kostte. Er bleven nog maar twee vragen over: Wie ben ik en wat doe ik hier? Vragen die Daniëlle brachten bij vrijheid, rust en focus. Daniëlle vertelt over de enorme strijd achter dit proces.
6: Reinier Sonneveld
Het kan zo mooi zijn: met elkaar geloven. Maar religie is super gevoelig voor manipulatie. Een kant van geloven die giftig is. Theoloog Reinier Sonneveld is niet bang om deze kant te benoemen en te onderzoeken. Met het boek Reli Detox wil hij mensen helpen om te genezen van geestelijke manipulatie.
7: Jos Leijenhorst
Een uitzending die veelbesproken is op social media: de worstelingen van ProLife-directeur Jos Leijenhorst over de keuze om vanaf 2023 ook abortus, euthanasie, transgenderzorg en ivf-behandelingen te vergoeden. Is de christelijke zorgverzekeraar nog wel christelijk te noemen? Jos legt uit waarom hij vindt van wel.
8: Paul Schenderling
In december geven we vaak wat meer geld uit en worden daar ook van alle kanten toe gestimuleerd. Maar wat als we tevreden zouden zijn met genoeg? Econoom en schrijver Paul Schenderling schreef het boek ‘Er is leven na de groei’. Daarin doet hij een revolutionair voorstel dat breed is onderzocht en uitgewerkt: stoppen met economische groei. Dat zou ons leven gelukkiger en eerlijker maken.