In gesprek met Elisa Krijgsman over de diepte en dankbaarheid in Opwekkingsmuziek
14 mei 2024In de wereld van de christelijke muziek neemt Opwekking een bijzondere plek in. De nummers bieden niet alleen een hoop muzikale vreugde, maar ook diepgaande boodschappen. Elisa Krijgsman speelt een grote rol bij het maken van de Opwekkingsmuziek. In De Lunchroom schuift hij aan bij Daan om daarover te vertellen.
30 jaar in de muziek
Elisa is al drie decennia actief in de muziekindustrie. Dit jaar markeert zelfs een jubileum, vertelt hij aan Daan: "Sinds 1994 ben ik officieel zelfstandige ondernemer in de muziek." Zijn lange reis als muzikant heeft hem een schat aan ervaring en begrip van de kracht van muziek gegeven.
Diepe betekenis
Een groot deel van zijn carrière is Elisa actief bij stichting Opwekking. Hij weet dan ook veel over de bekende christelijke liederen.
Opwekkingsmuziek kenmerkt zich door zijn diepte, zo legt Elisa uit: "Het is altijd wat dynamisch, het is intens. Ook in de boodschap. Soms kan het schuren, soms is het iets wat je graag wil horen en wat heel erg van toepassing is." Dit dynamische aspect, zowel in de melodieën als in de boodschap zelf, geeft de muziek een veelzijdig karakter dat resoneert met verschillende aspecten van het menselijk leven.
10.000 Redenen
Een van de meest geliefde liederen van Opwekking is 'Tienduizend Redenen'. Ook voor Elisa heeft het nummer een speciale betekenis: "Gedurende de jaren kreeg ik er steeds meer gevoel bij. Ik vind het altijd interessant als liederen gaan over wat je ziel zou moeten doen."
Wanneer 'Tienduizend Redenen' ten gehore wordt gebracht, wordt een atmosfeer van dankbaarheid gecreëerd, vertelt Elisa: "Als we dit lied spelen, zie ik dat we een gelegenheid creëren om dankbaarheid te geven, met alles wat je hebt. Sommigen zijn heel expressief, anderen beleven het meer intern. Dat is allemaal prima, maar ik zie wel dat dit lied wat losmaakt. Het is een hele rijke boodschap dat we mogen dankzeggen, ook als het leven ophoudt."