Herkenbare labels aan bestelde kleren: goed idee of symptoombestrijding?
11 april 2022In een muisklik is het gebeurd: een online bestelling. En als je het niet past, stuur je het zo weer terug. Webshops zijn het zat dat er zoveel producten worden teruggestuurd die vies zijn of gedragen. Een opvallend label moet ervoor zorgen dat kleding niet meer vies en gedragen retour wordt gestuurd. Een goeie oplossing of symptoombestrijding? Daniëlle Rebel denkt vooral het laatste.
Het gaat om een proef van brancheorganisatie Thuiswinkel.org. Er wordt een opvallend geel label op een zichtbare plek een kledingstuk bevestigd. Alleen als deze er nog aan zit, mag het product worden teruggestuurd en krijgen klanten hun geld terug.
Kleding is het meest geretourneerde webshopproduct, weet Daniëlle Rebel. In het verleden richtte ze FairRebel op, een eerlijke webshop die nog tot eind van deze maand in de lucht is. “Normaal gesproken is dat zo’n 50 procent.”
Oplossing
Als die kleding gedragen is of met vlekken erop wordt geretourneerd, kan een webshopeigenaar het niet meer verkopen. Kan het dan niet gewoon geweigerd worden als het kledingstuk overduidelijk gedragen is? “Het kunnen hele lastige discussies zijn”, zegt Daniëlle. “Want wie heeft dat gedaan? Is het onderweg gebeurd of heeft de klant dat gedaan? Je kunt het moeilijk bewijzen. Je hebt gewoon een nare discussie.”
Op zich denk ik dat het bevestigen van labels een nuttig iets is, zegt Daniëlle. “Toch denk ik wel dat de vraag relevant is: waarom doen mensen dit? En dat kunnen de webwinkels niet oplossen. Je lost er niet de neiging mee op van mensen om dit te doen. Die kunnen het niet meer zo makkelijk retourneren, maar gaan dan wel andere manieren zoeken.”
Eerlijk
Ze denkt dat het evangelie de sleutel is tot de oplossing. “In de Bijbel staat dat het grootste gebod van Jezus is: heb God lief boven alles en je naaste als jezelf. Als je op een manier van jezelf gaat houden zoals God van jou houdt, ben je diep onder de indruk van wie Hij heeft gemaakt. Dan ga je voorzichtig en eerlijk om met jezelf.”
Ook zorgt dat ervoor dat je eerlijker omgaat met andere mensen, zegt ze. “Dan besef je: wacht even, zij zijn dus ook van die fantastische creaties van God. Door het evangelie veranderen mensen. Dan ga je ook keuzes maken en je vragen bedenken zoals: wie heeft eigenlijk mijn kleding gemaakt? Is diegene goed behandeld? Als we onze geld en moeite nu investeren in het achterliggende probleem, dan krijgen we volgens mij een mooiere wereld.”
Beluister het gesprek:
Beeld: Unsplash