Godwin Arhin over Keti Koti: "Verandering begint als we iets zichtbaar maken"
1 juli 2024Vandaag, op 1 juli, herdenken we de afschaffing van de slavernij en vieren we de vrijheid tijdens Keti Koti. Spreker en jongerenwerker Godwin Arhin ziet een sterke verbinding tussen deze historische bevrijding en de bevrijding die Jezus ons biedt. Als ambassadeur van International Justice Mission zet Godwin zich in tegen moderne slavernij en mensenhandel. In De Nieuwe Morgen vertelt hij over de betekenis van deze dag en de blijvende impact van Jezus' bevrijdingsboodschap.
Een Bijbelse Koppeling
Godwin Arhin legt uit waarom hij direct een koppeling maakt tussen Keti Koti en de bevrijding door Jezus. "Als het gaat over slavernij, moet ik gelijk denken aan het Bijbelvers in Romeinen 6. Daar staat dat we vroeger slaaf van de zonde waren, maar we mogen nu dienaren van gerechtigheid zijn."
Deze Bijbelse verwijzing benadrukt de diepe spirituele betekenis van bevrijding. Godwin vervolgt: "Als ik kijk naar wat Jezus voor ons gedaan heeft, hoe Hij aan het kruis voor ons gestorven is, dan denk ik: dat is niet zomaar wat. De Bijbelverhalen over de bevrijding van de Israëlieten laten zien hoe God altijd met hen was."
Slavernij van de zonde
Slavernij is niet alleen van een jaren geleden, maar iets waar Jezus ons nog steeds van kan bevrijden: van de slavernij van de zonde: "Als ik de Bijbel lees, dan lijkt het er keer op keer op dat God ons vrij wil maken van zoveel dingen waar we aan verslaafd kunnen zijn of aan vast kunnen zitten. Zijn grootste missie is om ons te herstellen met onze liefdevolle Vader. Dat kan alleen als we geen slaaf meer zijn van de zonde."
Mooie verhalen en lekker eten
Godwin komt uit Ghana en heeft Surinaamse familie. Voor hen is dit een belangrijke dag: "We kleuren de dag in door samen te eten en te praten over de vrijheid die we hebben. Maar we kijken ook zeker in onze stamboom, welke familieleden in slavernij hebben gezeten en hoe ze daaruit zijn gekomen. We hebben hele mooie verhalen om te vertellen én we hebben heel lekker eten."
Nationale feestdag
Naast de historische context van Keti Koti, is het volgens Godwin ook goed om stil te staan bij de aanwezigheid van moderne slavernij. "Vanuit IJM kijk ik ook naar wat er vandaag de dag nog speelt aan slavernij in onze wereld. Ik geloof dat er voor ieder in deze wereld die nog steeds in slavernij zit, ook een datum is. En die datum is liever vandaag dan gisteren. Maar hun datum, die mag ook op de kaart gezet worden. Daar vechten we voor."
Godwin vindt het een goed idee om Keti Koti een nationale feestdag te maken. "Verandering begint op het moment dat we iets zichtbaar maken. Als dit een nationale feestdag wordt, dan ga je de vraag krijgen: waarom ben ik vandaag vrij, wat vieren we vandaag? Dan wordt er bewustheid gecreëerd en kunnen we met elkaar de verhalen gaan vertellen."
Afbeelding: Facebook Godwin Arhin