Gert-Jan Segers: "Christelijk onderwijs is niet meer vanzelfsprekend"
17 december 2021Het is de week van het coalitieakkoord: VVD, D66, CDA en de ChristenUnie zullen het nieuwe kabinet vormen. De dag na het Tweede Kamerdebat over dat akkoord, sprak Lukas Kramer Gert-Jan Segers van de ChristenUnie in De Nieuwe Morgen. Over de historisch lange formatie, de kritiek op de zorguitgaven, medisch-ethische kwesties en de toekomst van christelijk onderwijs.
Onderaan deze pagina luister je het hele gesprek terug
"We hadden geen brandend verlangen om mee te doen in deze coalitie. Het is pittig voor een kleine fractie als de onze, en we wilden echt een breuk met de vorige periode. Daarom hadden we twijfels bij de voortzetting van deze vier partijen. Maar als er in een tijd van polarisatie en groeiend wantrouwen een beroep op je wordt gedaan, mag je niet weglopen voor je verantwoordelijkheid. Juist als christen."
Voltooid leven
De zogenaamde 'voltooid leven-wetgeving' blijft voor de coalitiepartijen een 'vrije kwestie.' "Het is een heel fundamenteel debat over ouderen die ervaren dat hun leven voltooid is, dat ze eenzaam zijn en het gevoel hebben er niet meer toe te doen. Wat is het humane antwoord op hun nood? Voor mij is dat geen voltooid leven-wet, maar de zorg in deze problemen verbeteren. Dat zeggen niet alleen christenen, maar ook organisaties, artsen en verpleegkundigen die rond deze mensen staan. Ik wil dat het gesprek hierover wél gevoerd wordt, maar de ChristenUnie wil aan deze wet niet meewerken. Dat kan uiteindelijk betekenen dat de ChristenUnie uit het kabinet stapt."
Christelijk onderwijs
Een jaar geleden begon de discussie in de Tweede Kamer over onderwijsvrijheid. In het coalitieakkoord staat dat artikel 23 van de grondwet, waarin onderwijsvrijheid geregeld is, niet wordt aangepast. Hoe kan de ChristenUnie vanuit het kabinet verder het christelijk onderwijs beschermen? "Dat is een van de meest indringende vragen die je me in deze tijd kan stellen. Onderwijsvrijheid is niet vanzelfsprekend meer."
"We hebben in het akkoord afgesproken dat deze vrijheid niet misbruikt mag worden. Tegelijkertijd staan wij wel pal voor deze vrijheid. Maar ik merk dat er steeds meer druk op komt te staan, dat we steeds meer bewegen richting openbare scholen voor iedereen. Ik ben bank dat christenen niet door hebben onder welke druk dit nu staat. Veel mensen denken dat het wel zo zal blijven zoals het nu is, en dat hun kinderen wel naar een reformatorische of evangelische school kunnen. Het is aan ons allemaal om deze vrijheid te verdedigen."
Kerst
Het kerstreces staat ook voor Gert-Jan Segers op het punt te beginnen. "Ik hoop zeker het kerstfeest te vieren, juist nu. We hebben een beladen en zwaar jaar achter de rug. Corona en polarisatie; ook christenen stonden tegenover elkaar. Juist als het donker is, is het nodig om het feest van het licht van de wereld, Jezus, te vieren. Dat is de ultieme hoop. Hij is degene waar ik, en hopelijk iedereen, mijn hoop uit put."
"Ik weet niet hoe de coronacrisis verder gaat, ik maak me daar zorgen over. Maar het kerstfeest staat, en dat gaan we vieren. Zowel thuis als in de kerk. Ik wens iedereen dan ook een mooi en gezegend kerstfeest. Ik hoop dat, als we het licht van Christus vieren, dat wij zelf ook lichtdrager zijn. Ik ben blij dat wij als partij op een plek van invloed geroepen zijn en die plek gaan in nemen. Maar ik hoop dat iedereen dat zo zal doen. Ook in een donkere wereld en een land waar mensen zonder God leven. Zo hoop ik dat we met kerst gezegend worden om tot een zegen te zijn."
Luister hier het hele gesprek terug:
Afbeelding: Christenunie.nl