“Een stem op de CU-SGP is geen verloren stem”
17 mei 2019Nog even en we kunnen stemmen voor het Europees Parlement. In De Nieuwe Morgen vertelt Bert-Jan Ruissen (CU-SGP) waarom het waard is om op hem te stemmen, ook al telt zijn partij slechts 2 zetels in het parlement.
De CU-SGP wil wil opkomen voor een sterker christelijk geluid in Europa, vertelt hij. “We willen aandacht voor vervolgde christenen wereldwijd, versterking van de betrekkingen met Israël en mensenhandel tegengaan.”
Ook noemt hij het belangrijk om te pleiten voor hervorming van Europa. “We willen af van de gedachte van vergaande Europese eenwording. We willen vooral een Europa dat zich beperkt tot samenwerking op een aantal grensoverschrijdende terreinen.”
Vertrouwen
Het minste vertrouwen in Europa, hebben 65- tot 75-jarigen. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het CBS. Hoe kan dat vertrouwen weer teruggewonnen worden? “Door te werken aan een andere Europa. Dat zich niet al te veel met ons bemoeit, maar alleen de dingen doet die belangrijk zijn.”
Ook vindt hij het belangrijk dat er een luisterhouding wordt aangenomen. “Tijdens werkbezoeken merk ik hoe belangrijk mensen het vinden om hun verhaal te doen en om in gesprek te zijn met politici die bereid zijn om met de knelpunten van de regelgeving aan de slag te gaan.”
Verloren stem
De CU-SGP telt momenteel slechts 2 zetels in het Europees Parlement. Is een stem op Ruissen geen verloren stem? Daar is hij niet zo bang voor. “Omdat we geen fractiediscipline kennen, heb ik alle ruimte om voor mijn standpunten uit te komen en te stemmen zoals ik wil.”
Ook is het belangrijk voor parlementariërs om zich toe te spitsen op bepaalde thema's, zegt hij. "Zo focus ik me op vervolgde christenen en land- en tuinbouw. Daardoor zie ik mogelijkheden om op die thema’s echt verschil te maken.”
Opkomst
Wat betreft opkomst blijft Nederland net onder het gemiddelde steken. Ruissen hoopt dat de gehele achterban van CU en SGP naar de stembus komt: “Dan kunnen wij gewoon drie zetels halen. Dat zou natuurlijk geweldig zijn.”
Beluister hier het hele gesprek:
Beeld: Twitter