Don Ceder (CU) over Keti Koti: “Excuses zijn belangrijk, maar je moet wel weten waarvoor.”
1 juli 2021Op 1 juli wordt Keti Koti gevierd, een dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt herdacht. Het is van oorsprong een Surinaamse feestdag, maar de wens is dat het ook in Nederland een officiële feestdag wordt. Ronald Koops sprak in De Nieuwe Morgen Tweede Kamerlid Don Ceder van de ChristenUnie over hoe zo’n nationale feestdag tot stand zou moeten komen. "Het gaat er niet om wie we de schuld geven, maar hoe we tot verzoening komen."
Het Kamerlid Don Ceder pleit namens de ChristenUnie voor een 'Nationale Commissie voor Waarheid en Verzoening.' Deze commissie moet de feiten op een rij gaan zetten over het slavernijverleden van Nederland. “Het debat is nu zo gepolariseerd. De ene kant zegt dat het niet snel genoeg gaat en de andere kant krijgt juist het gevoel dat ze in een bepaalde richting worden geduwd. Zo’n commissie kan de waarheid gaan achterhalen. Wie heeft wat gedaan, waar liggen de verantwoordelijkheden? Dan komt er meer draagvlak.”
Den Haag gaat net als Amsterdam en Utrecht een onderzoek starten naar de rol van de stad in het slavernijverleden. Maar er komt een steeds sterkere roep dat ook de Nederlandse regering zijn excuses aan moet bieden.
“Mensen denken dat het een nieuwe discussie is, maar ik weet dat dit in de jaren ’80 ook al speelde. Keti Koti betekent: de ketenen zijn gebroken. Dat is een heel krachtig beeld, juist ook voor christenen. Het wordt alleen overschaduwd door een maatschappij die elkaar steeds minder weet te vinden. Daarom is zo’n commissie nodig. Om bewustwording te creëren. Excuses aanbieden is belangrijk, maar je moet wel weten waarvoor.”
Overal waar geïnvesteerd wordt in onderzoek komt het gesprek makkelijker op gang, stelt Don Ceder. “Niet met als hoofddoel om de schuldvraag te beantwoorden, maar vooral hoe we richting eenheid kunnen komen. Daar kan niemand tegen zijn.”
Luister hier het hele gesprek met Don Ceder terug:
Afbeelding: Twitter @DonCeder