Break Free Worship: "Een geslaagd optreden is niet: iedereen met de handen in de lucht"
25 juni 2020Sinds 29 mei is de nieuwe EP 'Waar U bent' van Break Free Worship overal te beluisteren. Op maandag waren bandleden Rachel van Meeuwen en Charlotte Jordaan te gast in Backstage om hierover te vertellen. Ook praatten ze enthousiast en open met presentator Hans van Vuuren over de ambities van de band, hoe ze hun rol in aanbidding zien en waarom ze enkel Nederlandstalige nummer schrijven.
Geen show
Waar Charlotte nog niet zo lang deel uit maakt van de band, was Rachel er vanaf het begin bij: "Het begon als tienerband. In de kerk werden we gevraagd muziek te maken en op dat moment wist ik niet niet zo zeker, omdat ik er net een tijdje mee gestopt was. Het begon met een paar zangeressen, en daar ontstond passie voor muziek, diepgang en aanbidding. Dat groeide uit naar meer creativiteit en kwaliteit, en zo zijn we gaan bouwen aan een missie en een visie."
Hoewel de eigen nummers van Break Free Worship allemaal Nederlands zijn, zingen ze ook wel Engelstalig. "Het is belangrijk om aan te sluiten bij wat mensen verlangen. Je kan ook compleet de plank mis slaan als mensen zich niet kunnen identificeren met de muziekstijl en teksten. Maar zo kun je ze ook juist mee krijgen. Het is zó belangrijk om geen showtje weg te geven." Dat kan best een uitdaging zijn, nu de band vaker op evenementen speelt dan in kerkdiensten. Charlotte: "Wij vinden het juist zo belangrijk om de kerk van Nederland mee te nemen in de aanbidding, in onze eigen taal."
Eén van de nummers op de nieuwe EP is 'Voor U wil ik leven.' Rachel: "Een persoonlijk verhaal van onze pianist. Het gaat over het verlangen om uit te zingen: Voor U wil ik leven. Te bevestigen naar God: U bent alles voor mij en alles wat ik nodig heb."
Een optreden van Break Free Worship is dus vooral geen show. "Wij spelen het liefst in een setting waar mensen een verlangen hebben om een ontmoeting met God te hebben en Hem te aanbidden. Daarbij staan doorbraak, ontmoeting, echtheid en uitdaging centraal. We hebben dan ook nooit zoiets als we ergens komen: Nou, dit was een teleurstelling! Daarbij moet je opletten dat je niet alleen naar de buitenkant kijkt. Als een optreden alleen geslaagd is als iedereen met z'n handen in de lucht staat, sla je de plank mis."
Op de vraag van Hans hoe groot de band in Nederland wil worden, antwoordt Rachel: "We kijken niet hoe we zo snel mogelijk succesvol kunnen zijn, maar wel hoe we onze missie kunnen bereiken. We zijn daar relaxed in, maar ook gemotiveerd. Want muziek is keihard werken. Verder zien we wel hoe God Zijn plan met ons verder gaat."
Het voornaamste plan is om impact te hebben. "De kern van aanbidding is intimiteit met God. Dat willen we brengen; die uitdaging aan gaan om je te verliezen in muziek en je moment met God te pakken. En daarin misschien ook een stuk traditie los te laten. Dat is wat we heel gaaf vinden, en waarvan we denken dat daar veel moois uit voort kan komen."
Rachel: "Ik heb zelf ook ervaren hoe vast ik zat en me schaamde. Ik was veel bezig met mijn omgeving. Maar uiteindelijk heeft God ons geschapen om met Hem te zin, in plaats van met onszelf of onze omgeving. Daar richten we ons als band grraag op: Hoe laat je los? Hoe kom je in die vrijheid?"
Luister hier het hele gesprek met Rachel en Charlotte terug:
Beeld: Facebookpagina Break Free Worship