Annemarie in Senegal: “Je mág hier christen zijn, maar de gevolgen zijn enorm"
17 oktober 2019Even de stekker in het stopcontact steken of een lamp aandoen. Voor ons in Nederland heel normaal, maar in Senegal kan dat voor christenen nog best een uitdaging zijn. Presentator Annemarie Biljard is deze week het West-Afrikaanse land om bijzondere reportages te maken over het werk van CAMA Zending. In De Nieuwe Morgen belde Lukas met Annemarie om alvast iets meer te horen.
Uitgesloten
In Senegal is minstens 94% van de inwoners is moslim. Er is vrijheid van godsdienst, en het is dus toegestaan om te bekeren tot het christendom. Maar de gevolgen daarvan zijn enorm. Ex-moslims worden vaak door hun hele familie verstoten en hebben niemand meer. En er zijn ook praktische gevolgen. Zo is er in de buurt van de stad waar Annemarie verblijft een dorpje dat voorzien werd van stroom. “Alleen het huis van de dominee, de christelijke school en de kerk zijn niet aangesloten. Je ziet letterlijk de stroomdraad aan deze drie gebrouwen voorbijgaan.” Het is slechts een van de voorbeelden die Annemarie zag en illustreert hoe Senegalese christenen worden uitgesloten, ondanks de godsdienstvrijheid.
Gospelartiest
Bij het werk van zendelingen denken de meeste mensen vaak aan bijvoorbeelde het geven van onderwijs of medische zorg. Een van de zendelingen van CAMA zending die Annemarie sprak heeft echter ook een heel andere taak, vertelt ze. “Hij begeleidt een bekende gospelartiest bij zijn concerten en het maken van cd’s. Deze artiest is enorm beroemd en de mensen houden van zijn muziek. Maar dat hij christen is, heeft wel consequenties voor bijvoorbeeld zijn inkomen.” De zendeling helpt nu om de muziek van de artiest in de markt te zetten.
De komende dagen is Annemarie nog in Senegal. Vanaf maandag 21 oktober is ze weer terug op haar vertrouwde plekje in De Nieuwe Morgen. De reportages van Annemarie vanuit Senegal worden in november uitgezonden.
Het hele gesprek met Annemarie kun je hieronder terugluisteren.